Tavaszi esők helyett máris közepes aszály van

Legfeljebb szomorú emlékeztetőnek volt elég az a néhány csepp eső, ami az utóbbi napokban az ország középső és nyugati részein hullott.

Közepes, erős aszály

Miközben átlaghőmérséklet magas, az átlag csapadékmennyiség 1-4 milliméter – de az is inkább az ország középső és nyugati részein: Bács-Kiskun, Tolna, Baranya és Zala megyékben főként. Bár március van, mégis előkerül az ’aszály’ kifejezés: az ország nagy részén, a középső és nyugati-délnyugati területeken közepes, ám a keleti-északkeleti térségeiben, néhány nyírségi térségben erős szárazságról beszélhetünk.

Ezért lenne fontos

A tavaszi munkák idején jelentkező közepes aszály elsősorban a talajmunkák és a gyomszabályozás, a preemergens védekezés miatt probléma. Ebben az időszakban fontos (volna), hogy jelentősebb mennyiségű bemosócsapadék – azaz a kiadós, de nem nagy mennyiségben, egyszerre lezúduló, hanem kiegyensúlyozottan érkező esők – érkezzen a termőföldekre. A szilárd műtrágyák bemosódásához – annak érdekében, hogy azok hatóanyagai a gyökérzónában érvényesüljenek – 15-20 mm eső is kellhet. Ugyanakkor a száraz felszínre kijuttatott folyékony készítmények esetében is nélkülözhetetlen a bemosócsapadék, szintén azért. A száraz talajba – például tápkultivátorral – bedolgozva is a tápanyagok csak akkor felvehetők igazán, ha a gyökérzónában elegendő, legjobb esetben 60-70%-os nedvességtelítettség van jelen. Most, március első dekádjában a talajnedvesség nagyon sok helyen 20-40%-os.

aszály csapadék műtrágya öntözés talajnedvesség