fbpx

Tejtermelők, jön a pénz! – de előbb a papír

Írta: - 2016 január 12.

Nyárra érkezik az a rendkívüli támogatás, aminek keretében a tejtermelők a még tavaly októberben hozott uniós rendelet alapján jutnak pénzhez. Az ideiglenes rendkívüli támogatás a magyarországi gazdáknak egyszeri, 9 505 286 euró összegről szól. Ezt egészíti ki az FM további 2 973 253 000 forinttal. (Az uniós támogatás forintban meghatározott értékét a rendelet hatálybalépésekor érvényes, hivatalosan közzétett forint/euró középárfolyamot alapján kell számolni.)
A rendelet szerint, az a tejtermelő jogosult támogatásra, aki rendelkezett beszállítási, illetve közvetlen értékesítési tejkvótával a 2014/2015-ös kvótaévben.

A támogatási kérelem formanyomtatványát az MVH 2016. január 31-éig megküldi a tejtermelő részére, amelyet a tejtermelőnek a kézhezvételtől számított tíz napon belül kell kitöltve benyújtania az MVH illetékes megyei kirendeltségre.

Az MVH a támogatási kérelemről döntést hoz és 2016. június 30-ig intézkedik a támogatási összeg kifizetéséről.

A támogatás mértéke a tejtermelő saját gazdaságában a 2014/2015-ös kvótaévben megtermelt és ténylegesen értékesített tej mennyisége alapján lesz elszámolva, kvótatípusonként, maximum a tejkvóta mértékéig. Felvásárlónak történt beszállítás esetén az alkalmazott zsírkorrekció utáni érték, közvetlen értékesítés esetén az értékesített folyadéktej és az értékesített tejtermékek folyadéktejre átszámított egyenértékének összesített mennyisége vehető figyelembe.
A 42/2015. (VII. 22.) FM rendelet alapján elismert termelői csoport tagjai közé tartozó tejtermelők 30 százalékkal magasabb kompenzációra számíthatnak. A termelői csoportban fennálló tagságot az MVH a Földművelésügyi Minisztérium által megadott adatok alapján ellenőrzi.
Ha az MVH által a támogatási kérelmen előzetesen megadott, a 2014/2015-ös kvótaévre vonatkozó tejkvóta nyilvántartás adataitól eltérő beszállított, illetve közvetlenül értékesített tejmennyiséget ad meg a tejtermelő, akkor a támogatási kérelemhez mellékelnie kell az adatokat alátámasztó dokumentumok másolatát.

A kérelmezőnek a kérelmezett tej tényleges értékesítését alátámasztó, helyszíni ellenőrzés során felhasználható, az igényelt támogatás alapját képező tej mennyiségének megállapítására alkalmas pénzforgalmi bizonylatokkal vagy nyilvántartással kell rendelkeznie.

Helyszíni ellenőrzés során a támogatás alapját képező, az értékesített tej mennyiségét igazoló pénzforgalmi bizonylatokat, nyilvántartásokat, dokumentumokat az MVH ellenőrzi, valamint a vizsgált időszakra vonatkozóan a tejtermelő tehénállománya alapján tejtermelési kapacitásbecslést végez. Ha a dokumentumokkal igazolható tejmennyiség kevesebb, mint a támogatási kérelemben szereplő tejmennyiség, akkor a tejtermelő csak az igazolható tejmennyiség alapján jogosult támogatásra. Ha a helyszíni ellenőrzés során az ügyfél nem tudja igazolni a tejértékesítés tényét, akkor támogatásra nem jogosult.

http://www.marhalevel.hu/