fbpx

Több mint vetőmag – talajmegújító technológia

Írta: Szerkesztőség - 2018 július 05.

Nem a talajra alapozott gazdálkodással van gond, hanem azzal, ahogy csináljuk – vallja Diriczi Zsombor, a Démétér Biosystems Bt. ügyvezetője. Nem rendszerben gondolkodunk, hanem csak egy-egy elemen változtatunk: lecseréljük a talajművelő gépet, beiktatjuk a zöldtrágya-keveréket vagy csavarunk egyet a vetésforgón. Valójában e három tudatos alkalmazásából áll össze a talajmegújító gazdálkodás szisztémája.

Egyszerű koncepció sok tanulással

Steve Groff, a Tillage Radish talajművelő retek atyja szerint a hazai talajok fejlődésének záloga az, hogy a gazdálkodói gyakorlatba bekerüljenek a talajmegújító fogások. „Úgy láttam, hogy a talaj elég jó itt. Szerintem még jobbá tehető, ha kevesebbet szántunk és több takarónövényt használunk. A gazdáknak ezt meg kell tanulniuk – egyszerű koncepció, de összetett az elsajátítása.”

Takarónövények vagy zöldtrágya – mi a különbség?

Míg az ősszel leforgatott zöldtrágya minimális hatást gyakorol a talaj szervesanyag-tartalmára és egészségére, addig takarónövény jóval több előnyt biztosít tavaszig.

  • Vízmegőrzés: a pillangós fajok kevés vízből is képesek jelentős zöldtömeget előállítani, az egyszikűek pedig beborítják a talajt és segítenek a csapadék hatékony elvezetésében.
  • Talajlazítás: a talajok a taposás és a csapadék hatására összetömörödnek – bizonyított, hogy a takarónövények képesek a talaj hatékony átlazítására.
  • Hasznos szervezetek élettere: a takarónövények teret és élelmet biztosítanak a talaj feletti és alatti hasznos élőlényeknek.

A takarónövények alkalmazását 1-2 növénnyel is el lehet kezdeni. TillageMix keverékeinket a hazai tapasztalatok és körülmények alapján állítottuk össze. A többféle célnak, termőhelynek és költségvetésnek megfelelő mixek között a kezdő és haladó takarónövényes gazdálkodók is megtalálják számításaikat.

Hol tudhatok meg többet a témáról?

A takaronovenyek.hu weboldal tudásbázisában elérhető a technológia lépéseinek folyamatosan bővülő leírása, 10 órányi ingyenes videó kíséretében. Csapatunk a 2018-as másodvetési szezonban 9 takarónövény-keverékkel, számos kísérleti helyszínnel és mindenre kiterjedő szaktanácsadási rendszerrel segíti a gazdákat, így zsákjaink nem csupán inputanyagot tartalmaznak, hanem komplett talajmegújító technológiát.

Diriczi Zsombor