fbpx

Tritikálé – az értékes, magyar „sikernövény”

Írta: Szerkesztőség - 2015 március 06.

Dr. Bóna Lajos, a Szegedi Gabonakutató osztályvezetője, a Magyar Növénynemesítők Egyesületének az elnöke, és nem utolsósorban kiváló tritikálé fajták, többek közt a Szemes nemesítője.

Elképesztő sikertörténet a tritikálé térhódítása a világ szántóföldjein, és nincs még egy növény, amiben mi, magyarok ilyen meglepően sikeresek lennénk.

A búzatermesztés jó 7-8000 éves történetéhez képest szinte szempillantás a tritikálé alig félévszázados múltja. Igaz ugyan, hogy magát a növényt már bő száz évvel ezelőtt létrehozták a búza és a rozs sikeres keresztezésével, de ez akkoriban még csak botanikai érdekesség volt. A „triticale” nevet is csak valamikor a ?30-as években találta ki két német a búza és a rozs latin neveinek az összeollózásából. A világ első regisztrált tritikálé fajtáját Kiss Árpád magyar nemesítő állította elő 1968-ban. Minden feltétel adott volt, hogy igazi tritikálé nagyhatalom legyünk, de az akkori nagypolitika úgy döntött, hogy ne a magyarok legyenek, és tritikáléval foglalatoskodjanak inkább a lengyelek.

Csak egy kis összevetés a búzával a termésmennyiség vonatkozásában.

A ?60-as évek végén a világ mezőgazdasági csúcsintézményében a CIMMYT-ben is foglalkoztak tritikáléval, és akkoriban 2,4 tonna/ha-os terméseket tudtak elérni. Ma ugyanott átlépték a bűvös 10 t/ha álomhatárt. Nem ?magyarkodásból?, de azért meg kell említeni, hogy mi pedig 2010-ben a Szemes nevű fajtával (nemesítő: Dr. Bóna Lajos – Szegedi Gabonakutató) a 13 tonna/ha-os terméshatárt is átléptük, ami azóta is tartja a hazai kalászos termésrekordot. Igazán érdekes, hogy egyetlen búzafajta sem volt képes soha akkora termésre, mint a Szemes nevű tritikálé. Ez a terméseredmény amúgy erősen megközelíti a világon valaha mért legmagasabb búzaterméseket, amelyek Új Zélandon szoktak teremni, és kicsivel 15 t/ha fölé kúsznak.

Amúgy jelenleg körülbelül akkora felületen termesztenek a világon tritikálét, mint az egész magyar mezőgazdasági terület. Az összes termésmennyiség vonatkozásában az 5-6. helyen vagyunk a világon, néhány sokkal nagyobb ország után. A növény termőfelülete folyamatosan nő, hiszen a tritikálé nem csak kiváló takarmány, de az egészséges táplálkozásban betöltött szerepe is kiemelkedő. Kanada például nemrég jelentette be, hogy osztottak-szoroztak, aztán az jött ki, hogy nekik legalább fél millió hektáron kell tritikálét termeszteni, úgyhogy várhatóan nagyot lépnek előre a tritikálé termőfelület vonatkozásában.

A képen Dr. Bóna Lajos látható, akinek mi más lenne a markában, mint az általa nemesített tritikálé. Ő a Szegedi Gabonakutató osztályvezetője, és a Magyar Növénynemesítők Egyesületének az elnöke. A tritikálé termesztéstechnológiájára jellemző, hogy mivel ellenállóbb, mint a búza, ezért nagyobb rugalmasságot enged a gazdálkodónak, mind a vetésidő, mind az egyéb műveletek vonatkozásában. Az erőteljesen és gyorsan fejlődő növényt akár november elején is el lehet vetni, sőt, ha nem gyors a lehűlés, akkor nem is kell előbb. Ha túl korainak tűnik a vetés, és a növény a túlfejlettség jeleit mutatja, akkor – Dr. Bóna Lajos elmondása szerint – nyugodtan legeltetni lehet rajta teheneket, amelyek ennél jobb táplálékkal nem találkozhatnak az ősz folyamán. A tritikálé a betegségekre is kevésbé érzékeny, mint a búza, ami nem csak permetezőszer megtakarítást jelent, de a szermaradék kockázatát is csökkenti.

A Szemes nevű tritikálé magjai nagyon hasonlítanak a búzára, de annál kicsit nagyobb és sötétebb szemekkel.

A Szemes nevű tritikálé magjai nagyon hasonlítanak a búzára, de annál kicsit nagyobb és sötétebb szemekkel.

A tritikálé nem csak a takarmányozásban játszik jelentős szerepet, hanem az emberi táplálkozásban is egyre nagyobb figyelmet kap. Több benne a rost, mint a búzában, és a szénhidrátok is jobban megfelelnek a 21. század táplálkozási igényeinek. A tritikálé hozzáadásával készült kenyér íze és állaga felismerhetően jó, különleges. A Szegedi Gabonakutató olyan lisztkeverékeket is forgalmaz, amelyek a búza mellett különböző arányban kiváló tritikálé őrleményt is tartalmaznak. Az ebből készült termékek az alacsonyabb szénhidrát-, viszont magasabb rost és ásványi anyag tartalmuk miatt kimondottan egészségesek, amellett, hogy az ízük és az állaguk is meglepőn jó.

Tritikálé - látványos kalászok, értékes szemek, a GK szortimentjében.

Tritikálé – látványos kalászok, értékes szemek, a GK szortimentjében.

Sárospataki György