fbpx

ÚJ HIBRIDEK PROFI TERMELŐKNEK

Írta: Szerkesztőség - 2019 február 20.

A 2019-ben 100 éves RAGT neve egyet jelent a szaktudással és az innovációval

állattenyésztés

Jelenleg is elérhetők a piacon a régi nagy kedvencek, mint a Phileaxx, mely még mindig több mint 30 ezer hektár termőterülettel bír, vagy az Alexxandra és Duo változata, melyek nagyon jó alkalmazkodó-képességükről és gyors vízleadásukról váltak híressé.Ám a világ forgása nem áll meg. Változó világunkban a nemesítőknek is egyre gyorsabban kell megoldást találniuk az olyan kihívásokra, mint pl. a klímaváltozás vagy az új kártevők és betegségek elterjedése. Az RAGT éves bevételének 15%-át forgatja vissza fejlesztési tevékenységre, és ennek köszönhetően a 26 általunk nemesített növényfajban kimagaslót tudunk nyújtani. Így született a világelső tavasz sörárpa: az RGT PLANET, és Európa legnagyobb területen termesztett őszi búzája az RGT REFORM. Szintén így születtek azok az új szemeskukorica-hibridek, melyek eddig csak a fajtakísérletekben voltak láthatóak, de az idei évtől már megvásárolhatók kereskedelmi forgalomban is.

Ezek közül az egyik kiemelkedő a DRAGSTER, éréscsoportja FAO 390. Mind éréscsoportja, mind alkalmazkodóképessége lehetővé teszi, hogy az egész ország területén, minden termőhelyen sikerrel termeszthető fajta legyen. 2018-ban 11 helyen ért el dobogós helyezést olyan fajtasorokban, ahol számos versenytárs, köztük az ország eddigi legjobb hibridjei voltak jelen. Mind a magas termőképességű (12-14 t/ha termésátlagú) helyeken, mind az alacsonyabb (5-8 t/ha átlagú) helyeken képes volt győzni. De még azokon a helyeken is, ahol a terület heterogenitása miatt nem az elsők között végzett, látható, hogy kiemelkedik a közvetlen környezetében levő hibridek közül. Jól mutatja ez a fajta alkalmazkodóképességét, mely nem csak a különböző termőhelyeken, de kísérleti eredményeink alapján a különböző évjáratok között is megfigyelhető.

Az RGT DAMIXXUS szintén FAO 390-es hibrid. Annyira új, hogy regisztrációs oklevelén még szinte meg sem száradt a tinta, hiszen 2018-ban kapott állami elismerést. Mindössze kétéves állami teszt elegendő volt a fajta megfelelőségének bizonyítására. Az RGT DAMIXXUS is minden termőhelyen megállja a helyét. 2018-ban 25 fajtasorban szerepelt, ahol átlagosan 12,57 t/ha-os eredményt ért el. Ez összességében 4%-kal magasabb, mint a fajtasorokban szereplő összes hibrid átlaga (még azzal együtt is, hogy a sorok átlagát a késői hibridek erősen húzzák felfelé). Alkalmazkodóképességének jó mutatója, hogy az idei évben alacsonyabbnak számító 8t/ha-os termőhelyeken is bőven átlag fölött termett. A keceli homokon például 6%-kal, de Kunágotán is 5%-kal haladta meg a fajtasor átlagát. A jobb termőhelyeken azonban 10-14%-kal is jobb volt a versenytársak átlagánál (mint pl. Rémen vagy Nagyhomokon). A fajta kifejezetten jól alkalmazkodik a különböző talajtípusokhoz. Nemcsak a csernozjomon, de a homoktól a réti talajokig mindenhol jól teljesített.

A FAO 400-as éréscsoport elejéről az RGT NOEMIXX FAO 410-es és az RGT URBANIX FAO 450-es új hibrideket ajánljuk. Ez az éréscsoport egyre népszerűbb a termelők körében, mivel közel azonos érésidővel, de kicsit magasabb termésszinttel számolhatnak a FAO 300 végi hibridekkel összehasonlítva. Az RGT NOEMIXX erőteljes kez-deti fejlődésével és korai virágzásával valóban jó példa erre. Bár újdonsága miatt – kevés vetőmag állt rendelkezésre – viszonylag kevés helyen jelent meg a fajtasorokban, Jánoshalmán, Mélykúton vagy Mátyásdombon megmutatta 14 t/ha fölötti termőképességét. A fajtasorok átlagából látható, hogy összességében nem a legjobb helyekre került, 12,06 t/ha-os országos átlaga így is 2%-kal múlta felül a helyek átlagát.

Az RGT URBANIX a középérésű hibridek között szintén jól szerepelt. A benne rejlő terméspotenciált jól szemlélteti a 17,5 t/haos mocsai vagy a 16,3 t/ha-os szabadi eredménye. Emellett azonban számos helyen tudott 13-14 t/haos terméseredményt produkálni, melyekkel átlagosan 5%-kal haladta meg az összes kísérletben szereplő fajta átlagát. A hibrid nagyon jól bírja a tőszámsűrítést, így intenzív körülmények között, 75 ezer tő/ha körüli termőtőszámot biztosítva talán még ezek az eredmények is fölülmúlhatók.

Mexini 2018-as országos fajtasor (dobogós) eredményei

www.ragt-vetomag.hu
www.duokukorica.hu
https://www.facebook.com/ragt.vetomagkft