Újabb türelmi időt javasol a kormány a fúrt kutak bejelentésére

Írta: Csomor Zsolt - 2018 október 24.

A kormány benyújtotta a fúrt kutakra vonatkozó engedélyezési moratórium meghosszabbítására irányuló javaslatát az Országgyűlésnek, adta hírül az AM Sajtóiroda. A kormány vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény módosítására irányuló javaslatával az eredetileg 2018. december 31-ig tartó türelmi időt hosszabbítaná meg.

A javaslat értelmében mentesül a vízgazdálkodási bírság megfizetése alól az, aki engedély nélkül vagy engedélytől eltérően létesített vagy üzemeltet felszín alatti vízkivételt biztosító vízi létesítményt, és annak fennmaradási engedélyét 2020. december 31-ig kérelmezi.

A moratórium meghosszabbítása nem kizárólag a házi vízigény kielégítésére szolgáló kutakat érinti, hanem a mezőgazdasági öntözési célt szolgáló fúrt kutakat is. A legalizált mezőgazdasági hasznosítású kutak tulajdonosai európai uniós vidékfejlesztési pályázatokon is elindulhatnak.

A jelenleg hatályos jogszabályok alapján azon engedély nélküli kutak, amelyekre az engedélyt 2018. december 31-ig megkérik, mentesülnek a vízgazdálkodási bírság, valamint az igazgatási és szolgáltatási díjak alól.

Kormányzati szándék továbbá, hogy az újonnan létesítendő kutak engedélyezése, valamint a már meglévő illegális kutak fennmaradására irányuló eljárás a jövőben az állampolgárok számára a lehető legegyszerűbb, leggyorsabb és legköltséghatékonyabb folyamat legyen. E cél megvalósítása érdekében aktív kormányzati munka zajlik a Belügyminisztérium és az Agrárminisztérium együttműködésében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szakmai bevonásával.

Összeállította:
Csomor Zsolt