fbpx

Ültetvények: nagy dobás készül tavaszra

Írta: Szerkesztőség - 2020 november 24.

A hazai mezőgazdaságon belül fontos szerep jut a gyümölcs- és gyógynövénytermesztésnek, de a növekvő kereslet kielégítéséhez halaszthatatlan a termelési kapacitás korszerűsítése, bővítése. Mi várható?

 

 

Leépülés után

Az utóbbi évek-évtizedek általános leépülése után ma durván 800-900 ezer tonna gyümölcsöt termelünk 100-140 milliárd forint értékben, nagyjából 90 ezer hektáron. A gyógynövények terén ez úgy fest, hogy ma körülbelül 25-30 000 hektáron termelnek gyógy-, fűszer- és aromanövényeket hazánkban, évente nagyjából 27-30 ezer tonnányit. A 20-25 ezer embert foglalkoztató termelési-gyűjtési ág éves forgalma 40-50 milliárd körül alakul (de ebben már a gyógynövényteák és például a gyógynövény-alapanyagú étrend-kiegészítők, fitokozmetikumok is benne vannak).

 

Versenyképes, termelékeny

A hazai agrár-közigazgatás célja az, hogy a Vidékfejlesztési Program forrásaiból olyan ültetvények jöjjenek létre, amelyek erősítik a termelők versenyképességét és jövedelem-biztonságát, magas termőképességgel és termésbiztonsággal rendelkeznek. Ezért az agrártárca jövő tavasszal új, ültetvénytelepítést támogató felhívás megjelentetését tervezi – jelentette be Nagy István agrárminiszter. A tervezett felhívás alapvetően új gyümölcs- és gyógynövénytermő ültetvények telepítésére, az ültetvényekhez tartozó öntözőrendszer kiépítésére kínál majd lehetőséget. Várhatóan a káros éghajlati hatások csökkentését, kivédését célzó, az ültetvényekhez tartozó jégvédőháló kialakítása és a fagyvédelmi rendszerek beszerzése, kiépítése, továbbá egyes, a betakarítást segítő eszközök, gépek beszerzése is támogatott lesz a pályázatban, egységben kezelve az ültetvény megvalósításával összefüggő beruházási elemeket.

Az Agrárminisztérium azt szeretné, ha a várhatóan 2021 tavaszán megjelenő felhívás alapján már a 2021 őszi telepítési szezonban elindulnának az új ültetvénytelepítések.

 

 

Nem kell számla

Az agrártárca vezetője egyben a korábban megjelentetett, ültetvénytelepítést segítő támogatási programokhoz képest alapvető változást jelentett be. A termelők az ültetvénytelepítési támogatást az érintett területre eső egységköltség-alapú támogatás formájában kapnák, vagyis az elnyert összeg ültetvénytelepítésre eső részével a jövőben nem kellene számla alapon elszámolni. Ez a tervezett változtatás jelentősen csökkenthetné a termelők adminisztrációs terheit, ezzel együtt gyorsabb kifizetést tenne lehetővé.