fbpx

Vadásszuk le a gyomokat!

Írta: - 2017 április 21.

Hazánk időjárása – főként csapadékeloszlását figyelembe véve – egyre kiszámíthatatlanabb, ezért a tavaszi vetésű növényeink kelése és gyomosodása is gyakran heterogén. Ezek a tényezők arra ösztönzik a termelőket, hogy még nagyobb figyelmet fordítsanak a gyomirtó szer kiválasztására. Olyan terméket kell keresni, amely biztosítja a kukorica tartós gyommentességét, ezáltal megakadályozza a gyomok víz- és tápanyagpazarlását, ugyanakkor kedvező árának köszönhetően a költségtakarékosságot is segíti.

Az FMC-Agro Hungary Kft. megoldást kínál a gyomok elleni küzdelemben Vizsla Pack nevű kukoricagyomirtó-csomagjával, amelynek összetevői a Rosan (proszulfuron + dikamba) és Nic-It (nikoszulfuron). A három hatóanyag kitűnően kiegészíti egymást, ezáltal tökéletes gyomirtó hatást eredményez a már kikelt gyomok ellen, nemcsak magról kelők, de az évelő mezei acat és fenyércirok ellen is. Ez a kombináció akkor biztosít betakarításig tiszta területet, ha a kezelés idejére az összes gyom kikelt. Gyakori jelenség, hogy a kukorica vetését követően hetekig alig esik eső, majd – miután elvégeztük a gyomirtást –csapadékosra fordul az időjárás, és újra gyomosodik a terület.

Abban az esetben, ha elhúzódó gyomkelésre kell számítani (1. ábra), a Vizsla Pack Gold (1 db Vizsla Pack + 10 liter Successor T) a tökéletes választás, amely már a 2016-os bevezető évében nagy sikert aratott a kukoricatermelők körében. A Successor T hatóanyagai jelentős talajhatással bírnak. A petoxamid és a terbutilazin is rendelkezik csírázásgátló hatással. A kijuttatás után lehulló csapadék bemossa a talajba, ezáltal több hetes tartamhatással rendelkezik, amely megakadályozza a gyomok újrakelését. A Successor T önmagában 1% feletti szervesanyag-tartalmú területeken felhasználható napraforgó preemergens kezelésére is. A Successor T több gyomirtó csomagban is megtalálható más gyártók kínálatában, azonban 2 l/ha dózist csak a Vizsla Pack Gold biztosít, amely hosszú hatástartamot eredményez (2. ábra). A kombináció hatékony a legtöbb kukoricában előforduló gyom ellen. A magról kelő gyomok (csattanó maszlag, libatop fajok, disznóparéj fajok, keserűfű, parlagfű, selyemmályva, varjúmák, napraforgó árvakelés, kakaslábfű, muhar-fajok, köles-fajok, stb.) mellett több, évelő gyom ellen is kitűnő hatékonysággal rendelkezik (pl.: mezei acat, apró szulák, fenyércirok, stb.).

Meg kell jegyezni, hogy az évelő gyomok, a napraforgó-árvakelés és a szerbtövis esetében a hatása csak a már kikelt, kihajtott egyedek ellen érvényesül. Abban ez esetben, ha a gyomok már kicsíráztak, de még nem keltek ki, várjunk a permetezéssel, mert így sem a csírázásgátló sem a levélen keresztüli hatás nem tud érvényesülni.

1. ábra A Vizsla Pack Gold kezelés után 2 héttel, minden gyom elpusztult, előtérben a kezeletlen terület (Debrecen, 2015. május)

1. ábra A Vizsla Pack Gold kezelés után 2 héttel, minden gyom elpusztult, előtérben a kezeletlen terület (Debrecen, 2015. május)

A Vizsla Pack Gold-ot a magról kelő kétszikű gyomok 2-6 leveles, magról kelő egyszikűek gyökérváltás előtti állapotában kell kijuttatni. Amennyiben a területen fenyércirok van, annak 10-20 cm-es fejlettségénél végezzük a kezelést, a kukorica 5 leveles állapotáig.

2. ábra A Vizsla Pack Gold több hetes tartamhatással rendelkezik, előtérben a kezeletlen terület (Debrecen, 2015. június)

2. ábra A Vizsla Pack Gold több hetes tartamhatással rendelkezik, előtérben a kezeletlen terület (Debrecen, 2015. június)

A Vizsla Pack Gold évelő gyomoktól mentes területen, 6 hektár kukorica kezelésére elegendő, abban az esetben, ha erős az évelőgyom-fertőzés (pl. mezei acat, fenyércirok) vagy a magról kelő egyszikű gyomok gyökérváltáson túl vannak, akkor 5 hektárra használjunk egy csomagot.

Kedvező hektárköltségének és igen széles gyomirtó spektrumának köszönhetően kitűnő megoldás a kukorica állományban történő gyomirtására. Hosszú tartamhatása miatt, nincs gond a terület újragyomosodásával sem.

A Vizsla Pack és Vizsla Pack Gold csomaghoz a Fortuna hatásfokozót ingyen kapja a termelő. A fenti készítmények az AKG programokban felhasználhatóak, alkalmazásuk esetén utóvetemény korlátozás nincs.

További információk és felhasználói tapasztalat videók a honlapunkon (www.fmcagro.hu) találhatók.

FMC-Agro Hungary Kft.