fbpx

VINCARE® – bízhat benne!

Írta: Szerkesztőség - 2012 július 03.

A tavalyi év időjárása kedvezett a szőlőtermesztőknek és a borkészítőknek. A peronoszpóra fertőzés szempontjából kritikus virágzás körüli időszak fertőzésmentesen alakult. A nyár végére beköszöntő esős periódus azonban egy késői fertőzést indukált.

Jóllehet, hosszabb permetezési fordulókkal is eredményesen védekezhettünk, emiatt kevesebb számú beavatkozásra volt szükség, az ültetvényt mégsem lehetett magára hagyni.

A hosszú tartamhatással rendelkező, szisztematikus és kontakt hatóanyagot egyaránt tartalmazó peronoszpóra elleni készítmények alkalmazásával az esős időszak beköszöntével is megfelelően védhettük a lombozatot.

A Makhteshim Agan által forgalmazott Vincare a tavalyi évben országszerte jól szerepelt.

A Vincare kontakt hatóanyaga a folpet (500 g/kg), szisztematikus hatóanyaga a bentiavalikarb-izopropil (17,5 g/kg), amely a karboxilsavamidok (dimetomorf, iprovalicarb, valifenalát) képviselője (FRAC – CAA-fungicidek).

A szisztematikus komponens az oospórás gombák sejtfal-bioszintézisének gátlásán keresztül fejti ki hatását.

A gombaspórák csírázását és a gombafonalak növekedését már 1,0 µg/l koncentrációban hatékonyan gátolja, a legújabb kutatási eredmények szerint a gombák cellulóz-szintézisét akadályozza.

Preventív hatása mellett kiemelkedő a kuratív és eradikatív hatása is, amely a felszívódás után, a sejt közötti járatokban jelentkezik:fertőzés után hat nappal kipermetezve is közel 100%-os hatékonyságot biztosít.

Hatását hosszan, akár 28 napon keresztül képes megtartani.

Gyors felszívódásának köszönhetően a kezelést követő néhány óra múlva lehullott csapadék már nem befolyásolja a hatékonyságát.

 

Preventív, kuratív és eradikatív hatása tavaly bizonyított.

Fertőzésmenetesen tartotta a növényt akkor is, ha az utolsó permetezés és a peronoszpóra fertőzés vége között egy hónap telt el (1. ábra).

 

 

A Vincare borszőlőben, 1,8-2,0 l/ha dózisban, peronoszpóra, szőlőorbánc és szürkepenész elleni védekezésre engedélyezett.

Fertőzésveszélyes időszakban elsősorban preventív jelleggel, előrejelzésre alapozva, vagy legkésőbb az első tünetek megjelenésekor kell elkezdeni a kijuttatást, a fertőzési nyomástól és az időjárástól függően 7-14 napos időközönként (maximum 4 alkalommal).

Súlyos fertőzésveszély esetén rövidebb permetezési forduló és a magasabb dózishasználata javasolt.

Törekedjünk az egyenletes permetlé fedésre a lombozat belsejében és a levélfonákon is, amit Bio-Film adalékanyag hozzáadásával elősegíthetünk.

A Vincare előnyei:

  • Többszörös védelem a két hatóanyagnak köszönhetően
  • Késlelteti a rezisztencia kialakulását
  • szisztematikus hatóanyaga gyorsan felszívódik
  • Preventív, kuratív és eradikatív hatással egyaránt rendelkezik
  • Hatását hosszan megőrzi
  • Felhasználóbarát, gyorsan oldódó WG formulációval rendelkezik

A peronoszpóra fertőzés előrejelzését segíti kibővített „Mahunmet” rendszerünk. A Vincare-ről és az új betegség előrejelző rendszerünkről bővebb információt olvashat a www.mahun.hu címen, vagy keresse a Makhteshim kereskedelmi képviselőit!

 

 

Dr. Lukács Domonkos

fejlesztési menedzser

Makhteshim Agan Hungary