fbpx

Az Év Agrárembere 2020 döntőse: Varga Marianna

Írta: Szerkesztőség - 2021 április 21.

Gyerekkora nyarait Varga Marianna a nagyszüleinél töltötte, ahol hatalmas kert, a végében patak, erdő és legelő volt. Nagymamájával sokat járta az erdőt, hamar megismerte a vadontermő növényeket, a begyűjtött gyógynövényekből pedig teát készítettek.

 

Varga Marianna, Fenntartható gazdálkodás kategória
Varga Marianna, Fenntartható gazdálkodás kategória

 

A Szent István Egyetem Kertészettudományi karán végzett okleveles kertészmérnökként. Ezután szőlész-gyümölcsészként tevékenykedett, s közben növényvédő szakmérnöki diplomát is szerzett. Gyakornoki program keretében fél évet dolgozott Ausztráliában borászati laboránsként. Ezt 6 év londoni tartózkodás követte, ahol egy nagymúltú teakereskedés alkalmazta, s belső továbbképzéseken, tanfolyamokon és kóstolókon mélyíthette el ismereteit.

Hazatérve sem távolodott el a teától. Nyolc éve tart tanfolyamokat és teakóstoló workshopokat. Célja minél szélesebb körben megszerettetni hazánkban a teázást.

Mint magánember, elsőként kísérletezik Magyarországon teatermesztéssel, saját költségén kutatja a cserje igényeit és termeszthetőségét. A Magyar Tea Projektjével – a „termelj és fogyassz helyit!” elvet követve – azt vizsgálja, hogy a klímaváltozás miatt mennyire változik a termeszthető növények listája, hogyan érzi magát nálunk a teacserje. Az elmúlt 3 évben több ezer teacserjét ültetett, s szakmai irányítása alatt hat kis teakertben folyik a próbatermesztés. A kísérletekkel az is célja, hogy a tearajongók számára elérhetővé tegye dísznövényként a teacserjét, amiből teát is készíthetnek.

Előadásokat tart szakmai rendezvényeken és egyetemen. Külső szakmai konzulensként segíti a téma iránt érdeklődő diákokat. A Gödöllői Egyetem kísérleti kertjének teacserjéket ajándékozott, és az ültetéstől kezdve a kísérleteken át külső szakmai konzulensként segítette egy diák szakdolgozatát. Másik hallgatóval azt vizsgálja, hogyan változik a tea antioxidáns-tartalma a feldolgozás során, és összehasonlítja a magyar teát az ázsiaiakkal. Májusban nyílik első látogatható teakertje, ezzel is közelebb kívánja hozni a növényt a teakedvelőkhöz.

 

Válasszuk ki együtt az Év Agráremberét! Szavazzon Ön is ITT!