fbpx

Veszélyben az ember mostani életformája – klímaváltozás

Írta: Barna Ferenc - 2021 július 25.

A klímaváltozás hatásai az erdőket is érintik, nem tudnak olyan gyorsan alkalmazkodni, ennek egyik oka az emberi beavatkozás. Ezért közös felelősség és feladat az erdők megőrzése és gyarapítása.

 

Lombos fa klímaváltozás hatásait csökkenti
Lombos fa klímaváltozás hatásait csökkenti (Fotó: Barna Ferenc)

 

Programok és akciótervek az élhetőbb környezetért

Az erdők eltűnésével az emberek mostani életformája is veszélybe kerülne – jelentette ki Zámbó Péter, az Agrárminisztérium (AM) erdőkért felelős államtitkára az Innovációs és Technológiai Minisztériummal (ITM) tartott sajtótájékoztatón.

A kormány ezért elkötelezett az erdők megőrzése, a fával borított területek jelentős növelése iránt, ezért futtatja az Agrárminisztérium az Országfásítási Programot, és számos további kezdeményezést. Ezekkel az intézkedésekkel csökkenthető a klímaváltozás hatása, a mezőgazdaság termelékenységének megőrzése.

Az államtitkár kiemelte ezek közül a Klíma- és természetvédelmi akcióterv megvalósítását, azon belül is a születő gyermekek utáni faültetést. A belföldi erdők ennek eredményeként már összesen 165 hektár őshonos fajjal gyarapodtak, az állami erdőgazdaságok minden megyében létrehozták az Újszülöttek erdejét.

 

Faültetés a hegyen
Jelképes faültetés a Látó-hegyen (Fotó:
MTI/Soós Lajos)

 

Védett területek megőrzése

Az erdők bővítése mellett fontosnak nevezte a 2 millió hektárnyi terület megőrzését. Az állami erdőgazdaságok ebben kiemelkedő feladatot látnak el, hiszen a védett erdők legnagyobb részét ők kezelik. A tulajdonosi jogok gyakorlójaként az AM folyamatosan figyel arra, hogy a gazdálkodás eredményét a társaságok visszaforgassák az erdők fenntartására, természetvédelmi feladatok ellátására, ökoturisztikai szolgáltatások biztosítására.

Az erdők szerepe pótolhatatlan a víz és a tápanyagok körforgásában, a jó levegő előállításában, fenntartásuk nélkül nem teljesülhetnek az ország klímasemlegességi céljai.

Kánikulában akár 4 fokkal is csökkentik a környezetük hőmérsékletét, mérsékelik a szélsőséges időjárás romboló hatásait. A járvány megmutatta, hogy az egészség megőrzésében is fontosak, hiszen az elmúlt másfél évben szinte nem is maradt más hely a biztonságos kikapcsolódásra.

 

Faállománnyal borított erdőterület
Faállománnyal borított erdőterületek alakulása Magyarországon (Infógrafika: MTI)

 

Forrás: MTI