fbpx

VHT: a Kiváló Minőségű Sertéshús (KMS) védjegy a minőségbiztosítás csúcsát jelenti

Írta: Szerkesztőség - 2014 május 28.

VHT: a Kiváló Minőségű Sertéshús (KMS) védjegy a minőségbiztosítás csúcsát jelentiBudapest, 2014. május 27., kedd (MTI) – A Kiváló Minőségű Sertéshús (KMS) védjegyhez nincs köze a Legjobb Minőségű Magyar Sertéshús címkének, illetve a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanácsnak (VHT) nincs arról tudomása, hogy más, a KMS-védjegy elnyeréséhez hasonló, részletesen ellenőrzött és nyomon követett minőségbiztosítási rendszer működne – közölte a VHT kedden.

A szervezet MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az elmúlt napokban, hetekben óriásplakátokon, illetve az áruházak kóstoltatásain megjelent a Legjobb Minőségű Magyar Sertéshús címke.

A terméktanács emlékeztetett: a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) tavaly hirdette meg a Kiváló Minőségű Sertéshús, azaz KMS-védjegy bevezetését. A védjegyrendszer működési feltételeinek kialakítását, és magát a működtetését a tárca a VHT-re bízta. A rendszer működéséhez pénzügyi támogatást is biztosít a VM – hangsúlyozzák.

A KMS-termékek körébe tartoznak a vágóállatok, sertéshúsok, félkész és késztermékek. Feldolgozott termékek csak KMS-minősítésű sertéshúst tartalmazhatnak.

A védjegyrendszer felépítése vertikális, az élőállat tartásától kezdve a termékelőállítás minden fázisát átvizsgálják, függetlenül attól, hogy ki kéri a védjegy használatát. A használatot kérvényezheti sertéstermelő, őstermelő, vágóhíd, daraboló üzem, készítménygyártó, kereskedő vagy vendéglátó egység.

A KMS-termék többletértéke a fogyasztói megítélésen és bizalmon alapul, amelyet csak akkor lehet biztosítani, ha hatékony ellenőrzési rendszer is működik – emelte ki a VHT. Az ellenőrzés kiterjed az állategészségügyi, higiéniai, takarmányozási, állatjóléti, nyomonkövetési és környezetvédelmi feltételek vizsgálatára, amelyet a QR-kód rövidesen várható bevezetésével kívánnak még megbízhatóbbá, sokszínűbbé tenni – tették hozzá a közleményben.

A KMS-védjegy elnyerésére szóló pályázatot ez év márciusában hirdették meg. Jelenleg öt vágó cég jogosult a védjegy használatára. Az alföldi régióban a Hajdúhús 2000 Kft., a Szerencsi Mg Zrt., az Atalante Kft. és Pákozdi Benő vágóhídja. A Dunántúlon a Babati és társa Kft. pályázott sikeresen a KMS-védjegyre.

A fogyasztók a Hajdúhús 2000 Kft., a Szerencsi Mg Zrt., valamint a Babati és társa Kft. saját boltjaiban találkozhatnak KMS-minősítéssel rendelkező tőkehús kínálattal.

A VHT arra is felhívta a figyelmet, hogy jelenleg csak sertés tőkehús nyerte el ezt a minősítést, a feldolgozott termékek vizsgálata jóval időigényesebb. A kereskedelmi láncok boltjainak KMS-minősítése jelenleg folyamatban van, de még egyiket sem bírálták el.

A KMS-termékek megkülönböztetésére szolgáló szimbólumot, megjelölést védeni kívánják a hamisításoktól, félrevezetésektől, különben elvész a fogyasztói bizalom, és a védjegy hiteltelenné válik – szögezte le közleményében a VHT. Hozzátették: a szervezet ezért vállalta, hogy folyamatos monitoring-vizsgálatot végez, és azonnal a közvélemény elé tárja, ha bármilyen visszaéléssel találkozik.

A VHT, mint a védjegy működtetését ellátó szervezet szükségesnek tartja a fogyasztók naprakész, részletes tájékoztatását annak érdekében, hogy a minőség garanciája fenntartható legyen – áll a közleményben.

MTI 2014. május 27.