fbpx

Vihar – Száz hektárnyi szőlőt vert el a jég Tokaj-Hegyalján

Írta: - 2014 május 29.

Vihar - Száz hektárnyi szőlőt vert el a jég Tokaj-HegyaljánTolcsva, 2014. május 28., szerda (MTI) – Száz hektárnyi területen verte el a szőlőt a kedd délutáni jégeső Tokaj-Hegyalján, a kár felmérése tart, a gazdákat vélhetően több tízmillió forintos kár érte – mondta Csoma Ernő, a tolcsvai hegyközség elnöke szerdán az MTI-nek.

Ismertetése szerint az intenzív felhőszakadás mintegy félóráig tartott, a helyenként borsó-, illetve cseresznye nagyságú jég 10-15 percig eshetett, van olyan szőlőterület, amely szinte teljesen károsodott.

Mint mondta: leginkább Tolcsva és Sárazsadány térségében a Kincsem és az Őrzés elnevezésű dűlő károsult, az jószerivel biztosra tehető, hogy innen szőlőt ősszel nem szüretelnek, és tartani lehet attól, hogy a jövő évi termés is veszélybe került, ugyanis a hajtások nagy részét is elverte a jég.

Csoma Ernő megjegyezte azt is: sok helyen a legfontosabb teendő most a gombafertőzés elleni permetezés, mert a nagymennyiségű, jéggel párosult eső jelentősen, van, hogy végleg fertőzheti az ültetvényeket.

MTI 2014. május 28.