fbpx

Virágzó gazdaság az Alföld szívében

Írta: Sándor Ildikó - 2019 július 31.

Kiskunfélegyházán a Fekete Lovas Farmot évről évre egyre többen látogatják; lovasok, lovagolni vágyó felnőttek és gyerekek, bértartó lótulajdonosok, kiránduló csoportok.

Fekete Benő, a farm tulajdonosa, édesapja hajdani munkáját tovább gazdagítva építi, szépíti a családi gazdaságot. A Kiskunfélegyházán fekvő birtok két hatalmas területre oszlik szét. Az egyik az országos viszonylatban is teljesen egyedülállónak számító western lovas tanya, a másik pedig a szabadtartásban lévő szarvasmarha gazdaság, ahol megközelítőleg 800 anyatehén él a legtermészetesebb módon egy biogazdaságban melyek Limousin, Magyar tarka és Blonde D’Aquitaine fajták.

Benő már kicsi gyermekként is lovas huszártiszt szeretett volna lenni. Így egy álom vált azzal valóra, mikor az első fizetéséből megvette első lovát, majd 2010-ben megalapította a Fekete Lovastanyát és ezzel a lovas életet összekötötte a marhatenyésztéssel, hiszen amerikai származású Quarter Horse lovai megfelelőek a szarvasmarhák terelésére, a velük való minden napi munka könnyebbé tételére.

A birtokon folyamatos a fejlődés; míg a szarvasmarha oldalon törzsbika előállító tenyészet, a lovas oldalon pedig fedeztetési állomás regisztrált Appalosa és Quarter Horse ménekkel. Jelenleg pedig épül a fedett lovarda és előkészületben vannak a vágóhíd tervei, így a legelőről a háziasszony konyhájába juthat el az olasz technológiával érlelődött bio marhahús.

A látványos fejlesztésekre a Magyar Lovas Szövetség is felfigyelt, így a 2018-as évben már az Amatőr Western Versenysorozat egyik versenyhelyszínét biztosította a festői szépségű lovas farm. Fekete Benőt ugyanebben az évben a Magyar Lovas Szövetség Western Reining Szakág elnökségi tagjának választották. Az idei versenyszezonban pedig már Országos Bajnokságoknak is a Fekete Lovastanya ad helyet.

Augusztus 1-től 20-ig Ön is szavazzon kedvenc jelöltjére a Magyarország Legszebb Birtoka Facebook-oldalán!