Budapest, 2013. május 21., kedd (MTI) – A Magyar Élelmiszerkönyv (MÉ) sörökre vonatkozó irányelvének módosítása szerint ezentúl nem lehet „sör” néven forgalmazni olyan terméket, amely úgy készül, hogy az érlelést, szűrést követően bármilyen anyagot hozzáadnak, és így megváltozik a jellege, íze, illata, színe, tehát lényegében egy új termék jön létre – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium a kormányzati hírportálon.
A kormany.hu tájékoztatása szerint az ilyen termékek neve akkor tartalmazhatja a „sör” kifejezést, ha a gyártó a fogyasztó számára egyértelművé teszi, hogy a sör csupán a készítmény egyik alkotóeleme.
Így lehet majd például sörkeveréket, sörmixet vagy sörtartalmú italt árulni.
A Magyar Élelmiszerkönyv sörökre vonatkozó irányelvének módosítását az indokolta, hogy az utóbbi időben több olyan termék is megjelent a piacon, amely az irányelv által szabályozott termékcsoportba nem sorolható be.
Az irányelv módosításával egy időben jelent meg a „Megkülönböztető minőségi jelöléssel ellátott sörök” irányelv.
Ez a kifejezetten magasabb minőségi kategóriába sorolható, különleges sörökre vonatkozó szabályozás jelentősen korlátozza a felhasználható adalékanyagok számát, illetve meghatározza a magasabb minőségi elváráshoz tartozó beltartalmi értékeket, például a minimális eredeti extrakt- és alkoholtartalmat.
Az irányelv azt is rögzíti, hogy a különleges minőségű söröket milyen csomagolásban lehet forgalmazni – olvasható a kormányzati hírportálon.
MTI 2013. május 21.