fbpx

Yara-termékekkel a sikeres zöldségtermesztésért!

Írta: - 2020 május 13.

Minden év új kihívás, szoktuk mondani. Ez a megállapítás nagyon igaz a zöldségtermesztésben 2020-ban is. Elég, ha az időjárásra, a munkaerő kérdésére, az árakra gondolunk. A termesztők helyzetét a kialakult járványhelyzet is nehezíti. Amikor a tisztelt termelő kollegák ezt a cikket olvassák, már nagy valószínűséggel eldöntötték, hogy milyen növényt, milyen területen termelnek az idén. Mi ezen a piacon a kiváló minőségű, (hosszabb átfutási idővel) beszerezhető, Yara-termékekkel szeretnénk segíteni az Önök munkáját.

Javaslatunk a zöldségnövények tápanyag-utánpótlására

Alaptrágyázásra használjunk klórmentes, mikroelemes YaraMila Cropcare 8-11-23-t, YaraMila Cropcare 11-11-21-t. vagy a YaraMila Complex-et. Az alaptrágyázást tavasszal végezzük, az ültetés, vetés előkészítésekor. Ekkor dolgozzuk be a talajba a műtrágyát, ezzel biztosítva a gyökérzóna induló tápanyagellátását.

Kalciumpótlásra; fejtrágyázásra, illetve a kalcium talajon keresztül történő kijuttatására talajon keresztül a YaraLiva Nitrabor vagy a YaraLiva Tropicote termékünket javasoljuk, amelyeknek hektárdózisa 200-250 kg/ha. A kalcium pótlása a sikeres termesztés kulcskérdése e kultúrákban is. A YaraLiva Nitrabor/Tropicote termékek 100%-ban oldódnak, ezért a növények gyorsan fel tudják venni.

Fejtrágyázásnál, az intenzív növekedési időszak magasabb nitrogénigényének kielégítésére a klasszikus nitrogéntermékek mellett a YaraBela Sulfan használatára hívjuk fel a figyelmet, amellyel a kénpótlás is megoldódik. Olyan kultúrákban, ahol fontos a kálium, ott a YaraMila Cropcare 8-11-23-t vagy a YaraMilaComplex termékünket javasoljuk fejtrágyaként használni, amelyekkel javítjuk a beltartalmi értéket, és növeljük a tárolhatóságot. E műtrágyákra a magas hatóanyag-tartalom, folyamatos, fokozatos tápanyagleadás, teljes mikroelem-tartalom a jellemző. A dózisa a talajvizsgálattól függően 300-800 kg/ha. Ha lehetőség van rá, akkor a sekély beművelés előnyösen befolyásolja a tápanyagok feltáródását. 400 kg felett célszerű a mennyiséget megosztani. A feltáródást a csapadék, illetve az öntözés nagy mértékben elősegíti; a lebomlás időtartama 1-4 hónap.

Tápoldatozásra a zöldségtermelőknek öntöző műtrágyában a jól ismert Ferticare, vagy a YaraTeraKristalon komplex termékcsaládot javaslom. Mindkét termékcsalád magas minőséget képvisel. A 100%ban vízoldható, kiegészítő YaraTera Krista műtrágyacsaládot (amelynek tagjai a keserűsó, kálium-nitrát, kálium-szulfát, mono-kálifoszfát, magnézium-nitrát) ajánljuk. A kalciumpótlásra tápoldatozásban a 100%ban vízoldható YaraTera Calcinitaz optimális megoldás. A pontos technológia (töménység, fonológiai időzítés stb.) a yara.hu weboldalunkon ismerhető meg.

A széles lombtrágya-kínálatunkból is szeretnénk néhány kulcsterméket a kertész kollégák figyelmébe ajánlani!A zöldségtermelők speciális terméke a YaraVita Frutrel (69 g N,  240 g P2O5, 280 g CaO, 100 g MgO, 20 g B és 40 g Zn található egy liter termékben). Ez a termék segíti a termő növényeket a jó termésfejlődésben, és utána az estleges stresszhelyzetek (pl. túlkötés, aszály, jégverés, stb.) átvészelésében, végig a vegetáció során egészen az érésig. A dózisa a vegetáció egészére tekintve 10 l/ha. Ezt érdemes és javasolt két-három alkalomra szétosztani.

A sikeres kalcium-utánpótlásnak fontos pillére a lombtrágyázás, amit a növényvédelmi munkákkal egy menetben kell elvégezni, a kötődéstől folyamatosan. Termékeink közül javasolt a YaraVita Stopit-tal 5 l/ha dózisban. Egy literrel 224 g/liter kalciumot tudunk visszapótolni. Általános kezelésre a megfelelő termék a YaraVita Universal Bio; magas NPK-tartalom jellemzi, teljes mikroelemsorral kiegészítve.

Sikeres növénytermesztést kívánok minden gazdálkodónak!

Kovács András
Yara szaktanácsadó
+36 30 689 8095

CÍMKÉK kalciumkálium