fbpx

Százmilliós károk

Írta: Szerkesztőség - 2019 július 03.

Több százmilliós értékkel számolnak az extrém időjárás miatt.

Csak az elmúlt heti extrém időjárás miatt közel 200 mezőgazdasági kárbejelentés érkezett a Groupama Biztosítóhoz, és a kárérték elérheti akár a 200 százmillió forintot is – jelentette a biztosítótársaság.

A június végi viharok a betakarítás előtt álló növényekben okoztak komoly károkat. A jégverés mind a repcénél mind a gabonánál jelentősen növeli a szempergés veszélyét.

A múlt hét szerdán és csütörtökön tomboló viharok nem csak a lakóingatlanokban okoztak különösen sok kárt, de a mezőgazdasági növényeket sem kímélték. Elsősorban Északkelet-Magyarországon, illetve délnyugaton, Baranya megyében érzékelték a gazdák a legnagyobb pusztítást. A Groupama Biztosítóhoz csak az elmúlt napokban közel 200 darab mezőgazdasági kárbejelentés érkezett, melyek együttes kárértéke elérheti akár a kétszázmillió forintot is.

A bejelentett károk mintegy fele jégverés miatt érkezett a biztosítóhoz, 30 százalékot tesznek ki a viharkárok, emellett a felhőszakadás okozott még jelentős gondokat a növényi kultúrákban.

– Az, hogy ilyen rövid idő alatt, ilyen nagyságrendű kár keletkezett, a korábbi években nem volt jellemző. Az is újszerű számunkra, hogy a jégverés által okozott károk mellett, a viharkárok aránya ennyire megnőtt – hívta fel a figyelmet Baranyi Szabolcs, a Groupama Biztosító mezőgazdasági üzleti igazgatója.

Az elmúlt hetekben tapasztalt nagy intenzitású és váratlan viharoknak azért is kiemelt a jelentősége, mert az ország egyes részeiben a repce és az őszi vetésű gabonák már betakarítható állapotban vannak, és ilyenkor a növénykultúrák különösen sérülékenyek.

A Groupama Biztosító szakemberei folyamatosan végzik a károk felmérését, mindent megtesznek a lehető leggyorsabb kárrendezés érdekében. A bejelentett károk közül megkülönböztetett figyelmet fordítanak a betakarítás előtt álló növényekkel kapcsolatos károk rendezésére.