fbpx
552650

Ez vár ránk holnap a növénytermesztésben

Írta: Csomor Zsolt - 2019 április 05.

Karintia Szója Roadshow országszerte hat helyszínen

Jövedelmező, de szaktudást igényel a szójatermesztés

A klímaváltozás a növénytermesztés területén is számos változást eredményez a jövőben, amihez alkalmazkodni kell. Ennek módjáról, s növényvédelmi és tápanyag-utánpótlási megoldásokról is hasznos előadások hangzottak el a Karintia Szója Roadshow-n. A rendezvényt Németh Lajos meteorológus előadása is színesítette.

A szójatermesztés hazai jövedelmezősége

Világszerte közel 370 millió tonna szóját takarítanak be évente, aminek kétharmadát Kína használja fel. Az Európai Unióban tavaly csupán mintegy 1 millió hektáron termesztettek szóját, így a kontinens csak darából 30 millió tonna importra szorult.

A szója magyarországi termőterülete mintegy 60-70 ezer hektár között stagnál. A magyar termelők jellemzően az ország azon megyéiben termesztik ezt a fehérjenövényt – ott tartják jövedelmezőnek –, ahol termésátlaga meghaladja a 2,5 tonnát. De vajon számolnak-e minden tényezővel, figyelembe veszik-e a termeléshez kötött támogatását – vetette fel a kérdést előadásában Bene Zoltán, a Karintia Kft. cégvezetője.

A szója hektáronkénti előállítási költsége átlagosan 230 ezer forint. Ha a felvásárlási árat 100 ezer forinttal számoljuk, a jövedelmezőség határa 2,3 tonna körüli. A körülbelül 65 ezer forintos hektáronkénti termeléshez kötött támogatást is figyelembe véve már 1,7 tonna termésátlag felett jövedelmező lehet a szója termesztése, ami mindössze egy megyében nem valósult meg az előző évben. Az Európai Unió számára fontos kérdés a fehérjenövény, ezért várhatóan a szója termeléshez kötött támogatása 2020 után is hasonlóan magas szinten megmarad.

Tanuljuk a szójatermesztést, mert tudásigényes növény!

A szójatermesztés során kiemelkedő jelentőségű a fajtaválasztás, mert nagymértékű a termésre gyakorolt hatása. Ugyanakkor fontos az oltás, az időben történő gyomirtás és a tápanyag-utánpótlás is.

A fajtaválasztáskor érdemes több, eltérő tenyészidejű fajtát választani még akkor is, ha ez nehezíti a szójatermesztést. Válasszanak minimum kettő fajtát, amik között legalább egy hét tenyészidőbéli különbség legyen, hiszen nincs legjobb, csak az adott körülmények között jól teljesítő fajta!

A Karintia Kft. a stabilitásra teszi a fő hangsúlyt: szójakultúrában a nemesítési háttérnek köszönhetően minden évben 3-4 pannon régióban nemesített új fajtával jelenik meg a piacon.

Mielőbb vásárolják meg az idei szójavetőmagot!

Idén akár 10 százalékot is meghaladó mértékben emelkedhet a szója vetésterülete, mivel sok gazdálkodó elégedett a tavalyi év eredményével. A vetőmag-előállítás minőségi problémái országosan viszont akár a 40 százalékot is elérhetik, hívta fel a figyelmet Bene Zoltán. Az előállított vetőmag – a NÉBIH adatai szerint – 30 százaléka exportra kerül, így körülbelül 5000 tonna jut hazai felhasználásra, ami csupán 40-50 ezer hektárra lesz elegendő. Érdemes tehát mielőbb beszerezni a vetőmagot!

Egyre gyakoribb a szélsőséges időjárás

A sikeres szójatermesztéshez elengedhetetlen a megfelelő talajművelés, növényvédelem és tápanyag-gazdálkodás is. A rendezvényen erre is kaphattak kiváló megoldásokat a termelők az FMC-Agro Hungary Kft., a Timac Agro Hungária Kft. és a Horsch Maschinen GmbH szakembereitől.

Habár korábban is találkozhattunk szélsőség időjárással, az elmúlt 20-30 évben ezek gyakrabban és drasztikusabban jelentkeznek. Az utóbbi évtizedekben leginkább a napi és az éves középhőmérsékleti adatok emelkedése, valamint a szélsőséges hőmérsékleti adatok száma növekedett – számolt be előadásában Németh Lajos, a sokunk számára jól ismert meteorológus. Ráadásul az elmúlt két-három évtized tíz legmelegebb esztendője közül nyolc a 21. századra esett, ami aggasztó jelenség, s nem tudhatjuk, milyen szélsőségeket hoz még a jövőben.

A rendezvényen világossá vált, hogy a szélsőséges időjárás ellenére hazánk legnagyobb részén érdemes szójatermesztésben gondolkodni, viszont kiemelkedő jelentőségű a szakmai hozzáértés.

Csomor Zsolt