fbpx

Mit fogunk digitalizálni az élelmiszeriparban?

Írta: Szerkesztőség - 2020 december 08.

A hatékonyabb működést és a versenyképességet fogja támogatni az élelmiszeriparban a tervek szerint 2021. februárjára elkészülő a Digitális Élelmiszeripari Stratégia.

A stratégia kidolgozása a magyar agrárium digitalizációjának előmozdításáról és összehangolásáról, Magyarország Digitális Agrár Stratégiájáról szóló 1470/2019 (VIII.1.) kormányhatározat 13. pontjában meghatározottak alapján történik.

 

Digitalizáció
Digitalizáció a hatékonyabb működés és a versenyképesség érdekében (Fotó: Pixabay)

 

A Digitális Jólét Program keretében jövő februárra készülhet az anyag az alábbi szervezetek bevonásával:

  • az Agrárminisztérium (AM);
  • az Innovációs és Technológia Minisztérium (ITM);
  • az érintett élelmiszeripari szakszervezetek;
  • a Szent István Egyetem.

 

Erdős Norbert, élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár összegezte a tevékenység célját:

„Az Innovációs és Technológiai Minisztérium, valamint az Agrárminisztérium közös finanszírozásában megvalósuló stratégia fő célja, hogy az élelmiszeriparban is még inkább kihasználjuk az adatok nyújtotta lehetőségeket, ami által még hatékonyabb lehet az ágazat működése. A versenyképesség javítása érdekében a DÉS meghatározza az élelmiszeriparban a digitalizációs megoldások felhasználási lehetőségeit is.”

 

A stratégia kialakításának érdekében még novemberben elindult egy kérdőíves kutatás:

  • hogy felvázolják a hazai élelmiszeripar helyzetét;
  • az eltérő célcsoportok hatékonyságuk növeléséhez igénybe vehető digitális megoldások meghatározására;
  • az eredmények összevetésre kerülnek majd a már ismert külföldi példákkal, hogy a legmegalapozottabb információk alapján készülhessen el a stratégia.

 

Digitalizáció
Digitális Agrár Stratégiájába illeszkedik az élelmiszeripari stratégia (Fotó: Pixabay)

 

Gál András Levente, a Digitális Jólét Program szakmai vezetője

Kiemelte, hogy az élelmiszer stratégia a Digitális Agrár Stratégiájába illeszkedik. A termelés mellett a vezetői döntéshozásra, a vállalkozások közötti kapcsolatokra, illetve a logisztikára is fókuszál.

Kiemelt területéként kezeli a nagy adattömegek feldolgozást, a mesterséges intelligencia lehetséges alkalmazását, valamint az indokolt humán fejlesztéseket is. Gál szerint a fő cél, hogy elvárt minőségű és mennyiségű élelmiszer álljon rendelkezésre a jövőben is. Az alkotás folyamatában a helyzetelemzésig fognak eljutni az idei évben.

A szakértői munkát a Friedrich László, a Szent István Egyetem Élelmiszertudományi Karának oktatója és csapata végzi.

 

Forrás: AM Sajtóiroda