fbpx
430285

Madárinfluenza a szomszédban is

Írta: Barna Ferenc - 2022 június 02.

Nem csak itthon küzdünk a madárinfluenzával, a szlovákiai Vágdfarkason egy háztáji gazdaságot nullázott le a járvány H5N1 vírusa.

Baromfi
Az állomány több mint kétharmada elpusztult, a többit a leölték (Fotó csak illusztráció: Horizont Média/Barna Ferenc)

Nagyszámú elhullással jelentkeztek a tünetek

„A vágsellyei Regionális Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Felügyelet (RVPS) május 24-én igazolta a H5N1 vírus jelenlétét egy vágfarkasdi háztájiban. A 21. hét elején váratlanul több baromfi elhullott, a tulajdonos azt vette észre, hogy a többi szárnyasnál étvágytalanság, bágyadtság jelentkezett” – olvasható az állatorvos által készített dokumentációban.

Az állomány több mint kétharmada elpusztult, a többit a leölték az előírásoknak megfelelően. A szakemberek feltételezése szerint vadon élő madarak fertőzték meg az állományt.

Az uniós szabályokat követve – a madárinfluenza továbbterjedésének magakadályozása érdekében – a fertőzés helyétől számított 3 kilométer sugarú körben érvényesítették a szokásos intézkedéseket, 10 kilométeren belül ellenőrzik a baromfiállományokat.

A 3 kilométer sugarú körben Vágfarkasd és Negyed található. A tágabb körbe a Vágsellyein kívül már Érsekújvári, Galántai és Komáromi járásbeli települések is beletartoznak: Sókszelőce, Zsigárd, Alsóhatár, Tótmegyer, Szímő, Kamocsa, Tardoskedd, Ifjúságfalva és Nagysziget.

A hazai esetek száma olyan magas, hogy már nem is beszélünk róla

Az itthoni események a Nébih tematikus oldalán követhetők. A hivatal nyilvántartása szerint közel 100 esetet regisztráltak május hónapban, zömük Bács-Kiskun Megyét érintette.

Azonban a hónap közepén már a Nyírségben is kimutatták a vírus jelenlétét nagylétszámú állattartó telepeken.

Forrás: Új Szó
Összeállította: Barna Ferenc