fbpx

Imára vár a mezőgazdaság esőistene? 120-180 mm hiányzik

Írta: Kohout Zoltán - 2022 június 02.

Sokat behozott a Természet az ősz végétől tartó, súlyos aszályból, de az ország északi területein még fokozódott is a szárazság.

Eső, vihar, szárazság

Az elmúlt napok-hetek esőivel a Dunántúl nagy részén és az Alföld déli, délnyugati tájain enyhült vagy meg is szűnt az aszály: délen 20 körüli, a délnyugati vidékeken 50-70 milliméter is lehullott. (Beárnyékolja némileg a kedvező változást, hogy az esőzéseket viharok kísérték, jéggel, erős széllel.) Ám az ország északkeleti felén minimális vagy semennyi sem esett, így tovább fokozódott a szárazság, ami már nemcsak a tavaszi, hanem az őszi vetésű növényeket is egyre súlyosabban érinti. Az a baj, hogy a folytatás sem ígér egyelőre megváltást: az ország délnyugati kétharmada ázik meg jobban, míg az északkeleti harmadra csak kevés eső jut.

mezőgazdaság

Kritikus helyeken szomjaznak a kalászosok

Esőkre azért is szükség lenne, mert a főnövények – különösen a búza és az árpa – éppen a nagy csapaékigényű fázisban vannak. Az őszi árpa egyre többfelé elvirágzik már, és a szemfejlődés fenológiai fázisában van, míg az őszi búza virágzik, a repcében pedig már a magok képződnek illetve növekednek a becőkben. Ám az északkeleti országrészben már a mélyebb talajrétegekből sem tudnak elégendő nedvességet felszívni. Az egyelőre még viszonylag kis mélységben gyökerező napraforgó és kukorica állományok a Dunántúlon és az Alföld déli részén most többfelé megáztak. De ahol 5 mm sem esett az elmúlt napokban – ilyen például Pápa környéke, ahol a Budapest – Szolnok – Békéscsaba vonalhoz hasonlóan a 30 százalékot sem éri el a talajok felső fél méteres rétegének nedvességtartalma a növények számára hasznosítható víztartalom arányában –, ott a poros talajban alig jutnak nedvességhez, és nehezen fejlődnek.

A szükségesnek a fele sem jött

Összeségében tehát ellentmondásos a kép. A szeptember óta összegzett csapadék mennyisége jelenleg már a délnyugati országrészben május végén az optimális érték körül alakul. Ugyanakkor az ország nagyobb részén 110-150 mm-es a hiány, sőt, északkeleten a 180 mm-t is eléri, azaz az ideális mennyiségnek még a fele sem hullott le.

növény

További esők, további vízvesztés

A héten változékony, de gyakran napos időre van kilátás a hét közepéig egyre emelkedő hőmérsékletekkel – írja az OMSZ agrometeorológiai jelentése. Továbbra is frontok sorozata alakítja időjárásunkat, melyekhez kötődően többször is várható főként záporos csapadék. Csütörtökön, azaz cikkünk megírásakor a Dunántúlon több helyen, péntek reggelig keleten csak elszórtan lehetnek záporok. A csapadék területi eloszlására most is az lesz a jellemző, hogy a Dunántúlon és az Alföld délnyugati felén valószínű a nagyobb mennyiség, az ország északkeleti harmadán a kevesebb. A záporok ellenére az ország nagy részén péntek estig további nedvességvesztés jellemzi majd a talajokat. A hőmérséklet napról napra emelkedik a hét közepéig, és csütörtöktől már ismét 25-30 fok közötti maximum értékek lesznek a jellemzők.

Fotók: Illusztráció (Horizont Média/archív, Kohout Zoltán)