fbpx

Tovább csökkenhet a 2023-as termésmennyiség a szomszédban

Írta: Barna Ferenc - 2023 február 22.

Műtrágyahiánnyal küzdenek az ukrán gazdák az idei tavaszi vetési időszakban, ez pedig tovább csökkentheti a 2023-as termés mennyiségét. Súlyosbítja a helyzetet, hogy egyéb input anyagból a korábbi évekhez képest lényegesebb kevesebb áll a gazdák rendelkezésére a szomszédban.

Vetés
A háború miatt csökkent Ukrajnában a vetési terület, a műtrágyahiány is hátrányosan befolyásolja a termésmennyiséget (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Az egyik aktuális kérdés a műtrágyahiány

A művelés alatt álló területek a háború miatt jelentősen zsugorodtak, így az egyéb feltételek megléte még fajsúlyosabb kérdés a termelés szempontjából.

A műtrágyahiány következményeiről, a válságos piaci helyzetről és a háború okozta probléma megoldásának lehetőségeiről tárgyalt Ukrajna Agrárpolitikai és Élelmezésügyi Minisztériuma szakmai szövetségek és elemzők részvételével. A tárgyalást Tarasz Viszockij az ukrán agrárpolitikai és élelmezésügyi miniszter első helyettese vezette.

A miniszterhelyettes elmondta, hogy a műtrágyahiány kérdése az egyik legrelevánsabb az agrárium és az ukrán gazdálkodók szempontjából. Az ukrán műtrágyagyárak többsége leállította a termelést a háború miatt, a fennmaradó két üzem termelése pedig 1,1 millió tonnára csökkent 2022-ben a 2021-es 5,2 millió tonnáról. A szükséglet egy részét az import fedezi, amely tavaly 4,3 millió tonnára nőtt a korábbi 1,4 millió tonnához képest.

A gazdálkodók műtrágyavásárlása jelentősen csökkent

„Ha egy gazdálkodó 30%-kal vagy kevesebb műtrágyát alkalmaz, a terméskiesés duplája lehet” – mondta Viszockij. A mezőgazdasági minisztérium még nem adott ki előrejelzést a 2023-as gabonatermésről, míg a gazdasági minisztérium 49,5 millió tonnára becsülte a termést (2022-ben mintegy 51 millió tonnát takarítottak be). Az ukrán termelői szövetségek szakemberei még kisebb termést prognosztizálnak 2023-ra, 35-40 millió tonnára becsülték (ebből 12-15 millió tonna búza és 15-17 millió tonna kukorica lenne).

Ukrajna a gabona és olajos magvak egyik vezető exportőre, Európába és azon kívül is jelentős mennyiségű agrártermékkel kereskedik. Ezáltal a világpiaci árak és a globális kínálat szempontjából meghatározó szerepet tölt be az ukrán mezőgazdaság. Az ukrán agrártárcának minisztere, Mikola Solsky elmondta, hogy Ukrajna kérte a nemzetközi partnereit, hogy segítsék az ukrán gazdákat a tavaszi vetésben.

Az ukrán műtrágya-előállítás volumene meghaladta az importét

Dmytro Hordeychuk, az „Infoindustry” elemző projekt vezetője azt mondja, hogy a háború előtt Ukrajnában három műtrágyagyár működött folyamatosan. Ez 2023-ra teljesen megváltozott, a termelés ebben a szegmensben teljesen bizonytalan a háború miatt.

2022. márciusában Ukrajna leállította a műtrágya exportját, így a gazdák júliusig még a háború előtti áron vásárolhattak inputanyagot. Ezután az árak azonban gyorsan és meredeken emelkedtek, ami nagyon kritikus helyzetet teremtett az ukrán gazdaságok számára.

Forrás: agrarheute