Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) honlapján közzétett adatok szerint csökkent az élelmiszerek világpiaci ára májusban áprilishoz képest, az értékelt hónap árindexértéke 2021 áprilisa óta a legalacsonyabb.
A FAO élelmiszerár-indexe kereskedelemmel súlyozott mutató
Az öt legfontosabb élelmiszer-alapanyag – növényi olajok, gabonatermények, húsfélék, tejtermékek és cukor – nemzetközi piaci árát veszi figyelembe.
Májusban a nemzetközi élelmiszer-nyersanyagárak irányadó átfogó árindexe 124,3 pont lett, ami 3,4 pont (2,6 százalék) csökkenés áprilishoz viszonyítva, és 22,1 százalékkal kisebb a 2022. márciusi rekordértékhez képest. Az átfogó mutató májusi csökkenéséhez elsősorban a gabonafélék, növényi olajok és tejtermékek árának esése járult hozzá, amelyeket részben ellensúlyozott a cukor és a hús árának emelkedése.
Tavaly a FAO átlagos élelmiszerár-indexe 143,7 pont volt, 18 ponttal (14,3 százalékkal) magasabb, mint 2021-ben.
A növényiolaj-árindex májusban átlagosan 118,7 pont volt
Áprilishoz képest a 11,3 pontos (8,7 százalékos) havi csökkenés a hatodik egymást követő visszaesés ebben a kategóriában. Az árindex hosszabb ideje tartó csökkenése a pálma-, szója-, repce- és napraforgóolaj-jegyzések csökkenésének együttes hatását tükrözte.
A pálmaolaj nemzetközi ára jelentősen csökkent, mivel az gyenge volt a globális kereslet, ezzel párhuzamosan pedig a főbb termelő országok növelték kínálatukat. A szójaolaj világpiaci ára hatodik egymást követő hónapban esett, ez mögött az amerikai kontinensen felhalmozott készletek mennyisége áll.
A gabonaárindex májusban átlagosan 129,7 pont volt
Ez 6,5 ponttal (4,8 százalékkal) alacsonyabb az áprilisinál, és 43,9 ponttal (25,3 százalékkal) kisebb az egy évvel korábbi rekordmagas értéknél. A nemzetközi búzaárak májusban 3,5 százalékkal csökkentek havi szinten, míg a kukorica nemzetközi árai 9,8 százalékkal estek, a rizs nemzetközi árai azonban emelkedtek. Az árpa és a cirok világpiaci ára is csökkent, 9,5 és 9,7 százalékkal, ezzel szemben a rizs nemzetközi árai májusban tovább emelkedtek.
A 2023/24-es évre vonatkozó kedvező termésprognózisok a globális kínálat erősödésére utalnak, így ezek levitték az árakat.
A FAO jelentés szerint a múlt hónapban kissé emelkedett a vaj világpiaci ára
A tejtermékek árindexe májusban átlagosan 118,7 pont volt, 3,9 ponttal (3,2 százalékkal) alacsonyabb az áprilisinál és 25,5 ponttal (17,7 százalékkal) a tavaly májusinál. Az eséshez elsősorban a sajt nemzetközi árának jelentős esése járult hozzá, míg a tejporok nemzetközi ára tíz hónap csökkenést követően emelkedést mutatott májusban, illetve a vajnál is kisebb emelkedést mutattak ki.
A tejporok nemzetközi jegyzései fellendültek, mivel az észak-ázsiai és óceániai térségből jelentős lekötések érkeztek. A vaj árának enyhén emelkedése mögött a délkelet-ázsiai megnövekedett kereslet áll.
A húsárindex egy százalékkal emelkedett egy hónap alatt, de éves viszonylatban csökkent
Májusban átlagosan 117,9 pont volt a húsárindex, 1,1 ponttal (1,0 százalékkal) magasabb, mint áprilisban, és 5,0 ponttal (4,1 százalékkal) alacsonyabb a tavaly májusinál. Májusban a baromfihús, a marhahús és a sertéshús nemzetközi árai is emelkedtek.
A baromfihús nemzetközi áremelkedése mögött továbbra is magas importkereslet áll, melynek zöme Ázsiához kapcsolható, miközben ezzel párhuzamosan a madárinfluenza-járványok miatt rövidtávú kínálati hiány lép fel.
A szarvasmarhahús világpiaci ára enyhén emelkedett, amit a brazil készletek iránti megnövekedett globális kereslet és az Amerikai Egyesült Államokban fennálló tartós szűkös kínálat generált. Ez az Ausztráliában magas szarvasmarha-vágás nem volt képes kompenzálni.
A sertéshús ára negyedik egymást követő hónapban emelkedett, bár csak kis mértékben. Ennek hátterében még mindig a korábbi, magas termelési költségek állnak.
A FAO májusi cukorárindexe átlagosan 157,6 pont volt
Ez 8,2 ponttal (5,5 százalékkal) magasabb áprilishoz képest, ami 2011 szeptembere óta a legmagasabb érték, egyben a negyedik egymást követő havi emelkedés. A drágulást segítette az El Nino időjárási jelenség várható visszatérése miatti aggodalmak fokozódása, mely a következő szezon termésátlagát viheti le.
A brazil cukor meghatározó tényező a világpiaci-ár alakulásának, így a cukorszállítás logisztikai problémái emelték az árat, szerencsére némileg tudta ezt egyensúlyozni a következő évre vonatkozó pozitív terméskilátások.
Forrás: FAO