fbpx

Mintavételezéssel egybekötött gabonatároló-ellenőrzések

Írta: Szerkesztőség - 2023 június 09.

A tranzitáló ukrán gabona mellett az ide érkezett termények minőségét is – mintavételezéssel egybekötött gabonatároló-ellenőrzések keretében – folyamatosan vizsgálják a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei.

Ellenőrzés, Nébih
Ellenőrzik a gabonatárolók tartalmát (fotó: Pelsőczy Csaba)

Jelenleg több mint 871 ezer tonna gabona van az ellenőrzött tárolóhelyeken

Május hónapban mintegy 650 vizsgálatot végeztek a gabonatermékeket felmérő mintavételezéssel egybekötött gabonatároló-ellenőrzések során a vármegyei kormányhivatalok munkatársai – adta hírül Nagy István agrárminiszter közösségi oldalán. A szemlékkel egy időben a tárolókban lévő ukrán gabonatételeket is ellenőrizték a szakemberek.

Az eddigi adatok szerint jelenleg több mint 871 600 tonna gabona van az ellenőrzött tárolóhelyeken elhelyezve. A hatóságok a magyar piacra érkező gabona vonatkozásában minden élelmiszerlánc-biztonsági szabályt betartatnak, és szigorú ellenőrzésnek vetik azt alá – emelte ki a miniszter.

Június elejéig 53 kukoricatétel-minta érkezett be a Nébih laboratóriumába. Köztük volt több ukrán minta is, amelyeknél a hivatal szakemberei ellenőrzik a GMO, a peszticid, a mikotoxin, valamint a radiológiai-szennyezettséget.

Közvetlen felelősség a minőség és élelmiszerbiztonság érdekében

A vizsgálatok eredményeiből is az látható, hogy a hazánkon áthaladó ukrán gabona útját szigorú ellenőrzések kísérik.

A tárcavezető kiemelte, hogy minden vállalkozásnak közvetlen felelőssége, hogy csak az uniós és a hazai szabályoknak megfelelő gabonát használjon fel. Ezen jogszabályi alapfelelősséget is vizsgálja az élelmiszerlánc-biztonsági hatóság.

Forrás: AM Sajtóiroda
Összeállította: Barna Ferenc