Idén kimagaslóan jó minőségű lesz a meggy, a termésmennyiség azonban alacsony. Tavaly az aszály, most a tavaszi fagy nehezítette meg a gazdák dolgát.
A meggynek jó éve van
Az elmúlt években minden gyümölcstermelőnek megnehezítette a dolgát a „természet szeszélye”, hiszen tavaly az aszály, idén pedig a fagykárok okoztak problémákat – mondta Feldman Zsolt az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a meggy belföldi népszerűsítéséről szóló fogyasztásösztönző kampány sajtótájékoztatóján az EFOTT fesztivál területén.
Ennek ellenére a meggynek jó éve van, ráadásul „ez a friss gyümölcs nem a múlt században jött, ezer éve velünk van”, a magyar meggytermesztés évszázados hagyományokon alapszik – fűzte hozzá.
Ahogy a cseresznyénél, úgy a meggynél is mennyiségi problémák jellemzik az idei termést.
A magyar meggy 80 százaléka exportra kerül
Az államtitkár jelezte, hogy Magyarország a világ nyolcadik, Európa második legnagyobb meggytermelője 13 hektáros termőterülettel és évi 60-80 ezer tonnás terméssel, továbbá 2800 termelővel. A magyar meggy 80 százaléka exportra kerül, az európai meggybefőtt 60 százalékát Magyarországon gyártják.
Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum (AC) ügyvezetője kiemelte: az a szándékuk, hogy a „gyomron keresztül jussanak el a szívekig”, ezért vannak jelen az EFOTT-on, ahol közvetlenül a fiatalokat célozzák meg.
Megemlítette, hogy a meggynek magas a vitamin- és az ásványi anyag tartalma, jót tesz a szívnek és az emésztésnek.
Benedek Eszter, a Magyar Termék Nonprofit Kft. ügyvezetője az együttműködésben történő előrelépésre hívta fel a figyelmet, ugyanis ez az első alkalom, hogy az AMC-vel közösen jelennek meg a Magyar Termék közösségi standon, ahol a jövő vásárlóit a tudatos magyar termék választására ösztönzik.
Forrás: MTI
Összeállította: Barna Ferenc