Ez az első eset, hogy ez ország nemet mond a laboratóriumban előállított húsra – a mezőgazdasági miniszter nyomására.
Olaszország az első nemzet, amely betiltja a laboratóriumban termesztett húst. Ezt a lépést Francesco Lollobrigida, az olasz mezőgazdasági miniszter a társadalmi és gazdasági kockázatok megelőzésére tett kísérletként jellemezte. A törvényt az olasz parlament alsóháza fogadta el, míg korábban a szenátus már jóváhagyta. Lollobrigida szerint a tilalom békét teremt Olaszországnak a multinacionális vállalatokkal, amelyek „iszonyatos nyereséget” remélnek, de „kockáztatják a munkahelyeket és az állampolgárok egészségét”. Szavai arról tanúskodnak, hogy a döntésben benne van az olasz agrárium elemi érdeke is: „Olaszországnak változatos, gazdag és jó minőségű” élelmiszerei vannak, amelyeket óvni és megbecsülni kell, hangoztatta.
Aki mégis nekifog műhúst gyártani, azt akár 150 ezer euróra is megvághatja az olasz élelmiszerbiztonság, sőt, a tulajdonosok akár 3 évre is jogkorlátozást szenvedhetnek el.