fbpx

Ürülnek a raktárak, 1 millió tonna gabona már az olaszoknál

Írta: Kohout Zoltán - 2024 június 21.

Az idei első 3 hónap bő 2 millió tonnás gabonakivitelének fele Olaszországban landolt, és jók a kilátások a 2022 óta emelkedő gabonaexport további növelésére.

aratás gabona betakarítás kombájn
Fotó: Horizont Média/Kohout Zoltán

Kiürülnek a raktárak

Mindezt az Agrárminisztérium mezőgazdaságért is felelős államtitkára mondta a sajtónak. Feldman Zsolt a korán kezdődő idei aratás kapcsán úgy értékelt, a gabonapiaci környezet az előző évekhez képest valamelyest rendeződött, az Ukrajna elleni orosz háború kedvezőtlen hatásai jelentősen mérséklődtek. A magyar kivitel visszanyerte a lendületét, így a visszajelzések szerint a belföldi raktárak kihasználtsága az aratás kezdetére 10 százalék alá csökkent. Az államtitkár a 2022 óta növekvő gabonakivitelre is emlékeztetett: Magyarország 2022 második felében 1,9 millió tonna gabonát exportált, 2023 második felében már 3,3 millió tonnát. Az Olaszországba irányuló kivitel idén különösen jól alakult: az idei első három hónap 2,1 millió tonnás gabonaexportjának majdnem a fele oda jutott, ezzel az elmúlt éveket jellemző visszaesés megfordult. 

Kevesebb búza-, sokkal több szója-vetésterület

Az államtitkár ugyanakkor közölte, az egységes kérelmek alapján a nyári aratású növények vetésterülete csökkent. Tavalyhoz képest őszi búza 864 ezer hektáron, 18 százalékkal kisebb területen terem, az őszi árpa 260 ezer hektáros területe majdnem 35 százalékkal kisebb éves összevetésben. Az őszi betakarítású növények vetésterülete ugyanakkor majdnem 11 százalékkal nőtt, összességében eléri az 1,7 millió hektárt. A szójáé 112 ezer hektárral majdnem a kétszerese az elmúlt 5 év átlagának.

(Forrás: AM)