fbpx

Hintázik a kínai-orosz piac, ingadoznak a termésbecslések

Írta: Kohout Zoltán - 2024 július 29.

Óriási mértékekben változik fel és le a kínai-orosz mezőgazdasági kereskedelem volumene. Akárcsak az oroszországi termésvárakozások, amik a nyár derekára érdekes fordulatot vettek…

Bezuhant a kukorica, a szója és a repce orosz exportja

2024 első felében Kína jelentősen növelte búzaimportját Oroszországból, viszont a kukorica felvásárlása meredeken csökkent – ​​írja az Interfax a Kínai Vámhivatal adataira hivatkozva. Ebben az időszakban a búzaimport 39 millió dollárt tett ki, szemben az egy évvel korábbi 4,6 millióval. Ugyanakkor a kukorica behozatala 54,3 millió dollárról 19,9 millió dollárra esett vissza. Kína orosz hajdina- és kölesimportja több mint kétszeresére nőtt, elérte a 43,6 millió dollárt a 2023. január-júniusi 20,8 millió dollárról, a zab importja pedig 28,6 millió dollárra nőtt 13,7 millióról. Az év első felében azonban Kína 197 millió dollárra csökkentette orosz szójabab importját az előző év január-júniusi 346,1 millió dollárról. A repce vásárlása szintén nagyot csökkent: 68,6 millióra 86 millió dollárról.

szója kukorica
Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

Több kalászos, kevesebb kukorica

Oroszországban egyébként a napokban ismét módosították a termés-előrejelzéseket. Mint többször írtunk róla, a kedvező tavaszi kilátások után májusban-júniusban sorozatosan csökkentették a várakozásokat a rossz időjárás miatt. Aztán júliusra ismét emelkedni kezdtek a termésbecslések számai. A napokban a SovEcon 3,1 millió tonnás plusszal 130,5 millió tonnára növelte a gabona-össztermésre vonatkozó becslést, míg a búzánál 100 ezer tonnával többet, 84,2 millió tonnát várnak. Ugyancsak több árpára (19,3 millió tonna) számítanak, viszont a kukorica várható mennyiségét 1,2 millió tonnával 13,4 millióra vették vissza.