fbpx

Hazánkat is érinti a hatalmas üzbég baromfi-beruházás

Írta: Kohout Zoltán - 2024 július 31.

Miután Üzbegisztánban nem a pénz, hanem a genetika a legnagyobb kihívás, a magyar exportot is érinti, ha a közép-ázsiai ország óriási beruházást indít az önellátás irányába.

Üzbégek milliói

Üzbegisztán 100 millió dolláros (durván 36 milliárd forintos) baromfi klaszter létrehozását tervezi. A baromfiipar további támogatását, a korszerű genetikai technológiák bevezetését és a szövetkezeti rendszerek elősegítését célzó intézkedésekről szóló rendelet előirányozza, hogy a hatóságok 6 régióban 400 ha mezőgazdasági területet különítenek el baromfitelepek, keltetők és takarmánytermelő kapacitások építésére. A rendelet talányos érdekessége, hogy a 100 millió dolláros beruházás negyedét egy meg nem nevezett projektkezdeményező fekteti be. A tervek szerint 100 ezer egyed éves kapacitású baromfitelepek létrehozását tervezik 4 régióban, majd két további óriási farmon egyenként 135 ezer brojler számára hoznak létre létesítményeket. Ezzel párhuzamosan a terv egy évi 700 ezer tonna kapacitású takarmányüzem és egy vágóhíd felépítését is magában foglalja, továbbá egy brojlerhús-feldolgozó üzemet, amellyel évente 100 ezer tonna brojlerhús termelését látják el. (Üzbegisztánban gyorsan nő a népesség és ezzel az élelmiszer-fogyasztás: a 90-es évek óta a lakosságszám 15 millió fővel nőtt, és 2030-ra elérik a 40 milliót.)

Amerikaiak, magyarok

Az üzbég kormány mindezeken túl 420 millió dolláros befektetést tervez a baromfitelepekbe az évtized végére. Üzbegisztán azt tervezi, hogy a világ baromfigenetikai piacának 80%-át uraló amerikai céggel társul, hogy fejlett genetikai technológiákat vigyen be baromfitenyésztési ágazatába, és tenyésztőtelepeket hozzon létre. Eddig sem tétlenkedtek: a baromfitenyésztőket bőkezű állami támogatási intézkedések, köztük adómentességek segítette, és évente bő 3 százalékos növekedés van a szektorban.

Az ágazatban folyó tervezés hazánkat is érinti. Az üzbég baromfiipar legfontosabb kihívása a genetika: nincs elsőrendű húsbaromfi-tenyésztőjük, így Magyarországról importálják az alapanyagot.

Az üzbég önellátási törekvéseket érinti ez a cikkünk is.

(Forrás: Poultryworld)