fbpx

Egyszerűbb KAP jöhet, 3 billió forint agrártámogatás a tét

Írta: Kohout Zoltán - 2024 szeptember 17.

A magyar agrárkormányzat szerint meg kell tartani a zöldátálláshoz való hozzájárulást, de érdekeltté kell tenni a gazdákat. A következő években majdnem 3 ezer milliárd forint agrár- és vidékfejlesztési támogatásról van szó.

Fontos a Közös Agrárpolitika keretei között működő támogatási rendszer egyszerűsítése az európai mezőgazdaság jövője szempontjából – mondta Feldman Zsolt szerdán, a Közös Agrárpolitikáért felelős uniós főigazgatók budapesti ülésén. A találkozó középpontjába a Közös Agrárpolitika (KAP) egyszerűsítését helyezte a magyar elnökség, és az uniós agrárminiszterek is amellett foglaltak állást, hogy az európai gazdálkodóknak nehéz a szektort érintő kihívásoknak megfelelni az uniós szabályozási környezetben, ezért annak megváltoztatására van szükség. Ennek érdekében a tagállami stratégiai terveknek valóban stratégiainak kell lenniük, tartalmukat egyszerűsíteni, míg módosításukat gyorsítani kell – húzta alá a mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár.

Magyarországon a KAP Stratégiai Terv keretei között közel 5300 milliárd forint felhasználása történik meg 2023-2027 között. Ebből a 2900 milliárd forintnyi agrár- és vidékfejlesztési támogatás 52 százalékát gazdaságfejlesztésre, 36 százalékát a környezeti és éghajlati célok elérésére fordítja a magyar kormányzat. Feldman Zsolt szerint meg kell tartani a mezőgazdasági ágazat zöld átálláshoz való hozzájárulását, azonban ebben a folyamatban érdekeltté kell tenni a gazdálkodókat.

A támogatási rendszer átalakításáról – benne a földalapú támogatás esetleges kivezetéséről – ebben a cikkben írtunk legutóbb.

(Forrás: AM)