fbpx

2013-as erőgépfejlesztések a claastól

Írta: Szerkesztőség - 2013 szeptember 04.

A rendezvényen a CLAAS termékek magyarországi kizárólagos forgalmazója, az AXIÁL Kft. szervezésében vettünk részt, hogy személyesen, első kézből ismerjük meg a harsewinkeli székhelyű, idén alapításának 100. évfordulóját ünneplő világcég legújabb fejlesztéseit.

A cikkben a bemutatott gépekhez kapcsolódó műszaki paramétereket, újdonságokat ismertetjük, kiegészítve azokat a látványos rendezvényen készült fotókkal.

Emellett rövid beszámolót olvashatunk a CLAAS metzi gyárában a közelmúltban üzembe helyezett festőberendezésről is.

A bemutatásra kerülő erőgépek szempontjából az igazán stílusos környezet kihangsúlyozta azok fokozott teljesítőképességét, munkabírását és konstrukciós előnyeit.

Felvonultak az AXION traktorcsalád új 800-as sorozatának egyes modelljei.

Igaz, e traktorok premierje és a nemzetközi sajtó számára történő bemutatása 2013 februárjában a párizsi Sima kiállításon már megtörtént, ellenben az üzemeltetésből származó gyakorlati teljesítményadatok ez idáig nem kerültek nyilvánosságra.

A sajtótájékoztató jó alkalomnak bizonyult az új 800-as sorozat minden részletre kiterjedő bemutatására, valamint a tapasztalatok megosztására.

A rendezvény erőgépeket érintő másik jelentős mozzanata az új SCORPION teleszkópos rakodógépek debütálása volt.

Hat új modellt ismerhettünk meg, majd elmélyedhettünk az azokat érintő számos fejlesztésben és újításban.

 

Az új AXION 800 sorozat négy típusa

2011-ben mutatta be a CLAAS az AXION 900-as traktorcsaládját, a teljesen új fejlesztési és konstrukciós filozófiával épített nagy traktorát.

Ugyanezeken az alapokon nyugszanak az AXION 800-as traktorcsalád konstrukciós és fejlesztési irányelvei.

Az AXION 900-hoz hasonlóan, a 800-as is hosszú tengelytávúnak és kompakt építési módúnak nevezhető.

Mint ahogy azt már a CLAAS traktoroktól megszokhattuk, ezt típust is 50-50 százalékos súlyelosztás jellemzi.

Annak érdekében, hogy a traktor fordulékony legyen, a fejlesztők a „darázsderék”-konstrukciót alkalmazták.

Ez azt jelenti, hogy a hűtők az első híd felett a legszélesebb részét képezik a traktor elejének, mögötte a motor lényegesen karcsúbb, amelynek az olajteknője a vázból került kialakításra.

A hátsó függesztés maximális emelési kapacitása 10,2 tonna, míg a frontfüggesztés 3,5 vagy 6,5 tonna teherbírású.

A lengéscsillapítást, a függesztéseket és az elsőhíd-rugózást a 900-as testvérétől kapta.

1. táblázat: Az új AXION 800 sorozat modelljeinek főbb nyomaték- és teljesítmény-paraméterei (*ECE R 120-as szabvány szerint)

 

Modell Maximális forgatónyomaték Nm* Maximális teljesítmény kW/LE*
850 1132 194/264
840 1071 184/250
830 1016 173/235
810 941 158/215

 

A négy modell, a 200 és 270 LE közötti teljesítményosztályt fedi le (1. táblázat).

Az AXION 800 tökéletesen illeszkedik a kisebb ARION 500/600-as (145-184 LE) és a nagyobb AXION 900-as (320-410 LE) testvérei közé (1. kép).

Az új hathengeres FPT motor 6,7 literes hengerűrtartalommal, 8 százalékkal több nyomatékkal rendelkezik, mint az elődje, teljesítményrugalmassága pedig 500 fordulat/perc.

Ez nagyobb nyomatékot és teljesítményt jelent alacsonyabb fordulatszám és üzemanyag-fogyasztás mellett.

Az AXION 800-asok esetében is újdonság, hogy a teljes motorteljesítmény minden körülmény között 100 százalékban áll rendelkezésre.

A VISTRONIC elektromosan vezérelt hűtőnek köszönhetően mindig csak akkora hűtési teljesítmény kerül mozgósításra, amennyire ténylegesen szükség van.

 

 

1. kép: Az új AXION 800-as sorozat jól illeszkedik a meglévő CLAAS traktorkategóriákhoz: balról jobbra, teljesítmény szerint növekvő sorrendben az ARION 640, az AXION 840 és az AXION 850, valamint az AXION 950 modell látható

 

1. kép: Az új AXION 800-as sorozat jól illeszkedik a meglévő CLAAS traktorkategóriákhoz: balról jobbra, teljesítmény szerint növekvő sorrendben az ARION 640, az AXION 840 és az AXION 850, valamint az AXION 950 modell látható

Az AXION 800-as az első CLAAS gép, amely a károsanyag-kibocsátás terén, minden jövőbeni elvárást kielégítő Tier 4f-es motorral rendelkezik. A károsanyag-kezelés DOC, illetve SCR katalizátorral történik (2. kép).

 

 

2. kép: A károsanyag-kibocsátási előírásoknak történő megfelelés látványos demonstrálása

 

 

2. kép: A károsanyag-kibocsátási előírásoknak történő megfelelés látványos demonstrálása

 

3. kép: A CROP SENSOR ISARIA felépítését tekintve két érzékelő-fejből álló optikai szenzorral rendelkezik

 

3. kép: A CROP SENSOR ISARIA felépítését tekintve két érzékelő-fejből álló optikai szenzorral rendelkezik

A sorozat első modelljei a már ismert HEXASHIFT váltóval, illetve annak HEXACTIV változatával lesznek elérhetők.

Később válik teljessé a kínálat a CMATIC fokozatmentes hajtóművel.

A mellső TLT hajtómű működtetése egy plusz tengelykapcsoló széthúzásával szüneteltethető, így annak állandó jellegű meghajtása energiatakarékossági céllal megszüntethető.

A számos intelligens megoldás mellett rendelkezésünkre áll egy kimondottan egyszerűen használható táblavégi fordulómenedzsment, valamint lehetőség van ISOBUS vezérlésű munkagépek csatlakoztatására is.

Sok funkció munkagépvezérlés esetén is funkcióbillentyűkre programozható és gombnyomással aktiválható.

Minden AXION 800-as modell LS-hidraulika rendszerrel rendelkezik 110 vagy 150 l/perc teljesítményű szivattyúval, maximálisan 7db kihelyezett körrel.

A CLAAS az AXION 800-as traktorok értékesítését 2014-től kezdi meg.

 

CROP SENSOR ISARIA optikai érzékelő a növény nitrogénszükségletének meghatározására

Az új CROP SENSOR ISARIA a CLAAS EASY (Hatékony Agrárgazdálkodási Rendszerek) program „on field” részének eleme, azaz a szántóföldi eszközeinek új fejlesztése.

Az EASY tökéletesen összehangolt rendszereket kínál egy hatékonyabban működni szándékozó mezőgazdasági üzem mindennapi tevékenységéhez.

Az eszköz menet közben optikai érzékelő segítségével, online és tábla specifikusan, fajtától függetlenül határozza meg a növény nitrogénszükségletét.

A rendszer a Fritzmeier cég új generációs ISARIA mérési technikájával dolgozik, a piacon pedig az egyedüli olyan szenzor, amely ISOBUS kompatibilis.

Egyidejűleg mér, számít és vezérel. Kezelése a CEBIS MOBILE egységgel vagy egyéb más ISOBUS kompatibilis eszközzel lehetséges.

Az aktív LED világításnak köszönhetően a szenzorral éjjel-nappal lehet dolgozni (3. kép).

 

Hat új, nagyteljesítményű SCORPION modell

Teleszkópos rakodóinak 2005-ben történő bevezetését követően, a CLAAS most egy teljesen új SCORPION sorozatot mutatott be, amelyek segítségével a felsőbb teljesítménykategóriára helyezi a hangsúlyt, teljesítmény, kényelem és gazdaságosság tekintetében.

A SCORPION teleszkópos rakodók fejlesztést a CLAAS a Kramer partnercéggel közösen, Pfullendorfban végzi.

A CLAAS hat új modellt vezet be, 6 és 8,8 méter közötti emelési magassággal, valamint 3 és 5,5 t közötti emelési kapacitással.

Mindez három-három új modellt jelent a nagyobb és kisebb SCORPION kategóriában: a 9055, 7055 és 7044, illetve a 7035, 7030 és 6030 típusok.

Miközben a maximális emelési kapacitás eddig 4,4 tonna volt, a két új csúcsmodellnél, a 9055 és 7055 esetében ez 5,5 tonna lett, a maximum 8,8 méter, illetve 7,0 méter emelési magasság mellett (2. táblázat).

2. táblázat: SCORPION modell-variációk műszaki paraméterei

 

 

9055 7055 7044 7035 7030 6030
Emelési kapacitás 5,5 t 5,5 t 4,3 t 3,5 t 3,0 t 3,0 t
Emelési magasság 8,8 m 7,0 m 7,0 m 7,0 m 7,0 m 6,0 m

 

 

A nagyobb terhek felvétele érdekében mindkét sorozat számára új alváz került kifejlesztésre.

Fontos jellemzője, hogy a gém csuklópontja mélyen az alvázban található.

Leengedett állapotban a gém teljesen az alvázba ereszkedik, amely jelentős stabilitást garantál, illetve ebben a pozícióban akadálytalan kilátást biztosít a gép jobb oldalára.

Az új alváznak köszönhetően a rakodók akár 600/55-26.5 abroncsmérettel is rendelhetők (4. kép).

A teleszkópos gém is megújult. Új felépítésének és kinematikájának köszönhetően az új SCORPION modellek akár 72 kN tépőerővel és 2 tonnás tartalékerővel rendelkeznek (5. kép).

A rakodógép könnyű kezelhetőségét és hatékony munkavégzését biztosítja továbbá a SMART ROADING funkcióval rendelkező intelligens hidrosztatikus VARIPOWER hajtómű, továbbá a megnövelt teljesítményű LOAD SENSING hidraulika is.

 

A nagyobb SCORPION típusok 2013 októberétől, míg a kisebbek 2014 februárjától rendelhetők.

 

 

4. kép: A új SCORPION modell alacsony súlypontú alváza, valamint az irányított hűtőlevegő áramlással ellátott, új generációs, Stage IIIb emissziós normát teljesítő Deutz-motor

 

4. kép: A új SCORPION modell alacsony súlypontú alváza, valamint az irányított hűtőlevegő áramlással ellátott, új generációs, Stage IIIb emissziós normát teljesítő Deutz-motor

 

 

5. kép: A teleszkópos gém süllyesztése a Smart Handling megoldásnak köszönhetően minden üzemmódnál a süllyesztési sebesség a gém terhelésétől függ, és annak szögéhez igazodik

 

5. kép: A teleszkópos gém süllyesztése a Smart Handling megoldásnak köszönhetően minden üzemmódnál a süllyesztési sebesség a gém terhelésétől függ, és annak szögéhez igazodik.

 

Új festőberendezés a szögletes- és körbálázók gyártósorán

A CLAAS által rendezett program második napján alkalmunk volt megtekinteni a CLAAS metzi gyárát, az Usines CLAAS France S.A.-t (UCF).

1969 óta a mintegy 400 dolgozó közel 4.000 bálázót készít itt a mezőgazdaság számára.

Itt gyártják a QUADRANT szögletes nagybálázó sorozatot csakúgy, mint a ROLLANT és VARIANT körbálázókat.

Herve Bauduin vezérigazgató köszöntőjét és ismertetőjét követően betekintést nyerhettünk a közelmúlt legnagyobb fejlesztésébe.

Megszemlélhettük az új festőberendezést, amely azért különleges, mert CO2 semleges, alacsony energiaszükségletű, azaz új etalon a minőség és tartósság tekintetében.

A kataforézises merülő lakkozó berendezés, amely nagyban hozzájárul a lakkozási minőség javításához, az első, 1963-ban üzembe helyezett festőberendezést helyettesíti.

A berendezést 2013 februárjában, 14 hónapig tartó építkezés után helyezték üzembe.

A függőkonvejor-pálya hossza 1.100 méter és 69 tartóegységgel van felszerelve, amelyek egyenként akár 1.000 kg terhelést is elbírnak.

Jól jellemzi a termelési folyamat összetettségét, hogy a technológia elektromos energia igénye 300 kW.

Éves szinten mintegy 55 hektárnyi alkatrész-felületet látnak el korrózióvédelemmel, illetve festenek meg.

A CLAAS 8 millió eurót fordított az új festékberendezésre, amely évi 5.000 bálázó gyártását könnyíti meg.

A rendezvény további kiemelt eseménye volt a zöldtakarmány-betakarító gépsor újdonságainak és a 2014-ben piacra kerülő új kör- és szögletes nagybálázók bemutatása.

Ezen gépekről következő lapszámunkban fogunk részletesen beszámolni.