fbpx

2+1 módszer a munkasebesség növelésére!

Írta: - 2018 március 23.

Ön eredményesen dolgozik akkor, ha a legkisebb befektetés mellett a legnagyobb hozamra tesz szert az év végén. Minden gazdálkodó számára fontos a költségek alacsonyan tartása, valamint a munkával töltött idő csökkentése.

Az Ön számára is meghatározó változás, hogy az egyre kiszámíthatatlanabb időjárás miatt lerövidül a hasznos munkával tölthető idő a földjein, ezért célszerű az adott munkagépet a feladathoz tartozó legnagyobb optimális munkasebességgel húzni.

Gyors, eredményes munkához elengedhetetlen a megfelelő munkasebesség. Ennek a fordítottja is igaz: ha a traktor túlterhelt, vagy bármely más ok miatt nem tudja a munkagépet az optimális sebességgel húzni, az a munkaminőség, a munkaidő és nem utolsó sorban a gázolajfogyasztás rovására megy!

Munkasebességet befolyásoló tényezők

A Kárpát-medence földrajzi viszonyai változatosak, a talajok kötöttsége kisebb területeken belül is szélsőségesen változhat.

Mi történik akkor, ha jön egy emelkedő, vagy egy kötöttebb talajrész, és a traktorban nincs több erő? A munkasebesség csökken, vissza kell váltani, magasabb fordulaton járatni a motort.

Elkerülhetetlen káros következmények, ha nincs meg a szükséges teljesítmény:

  • – csökkenő munkasebesség,

  • – drasztikusan megugró fogyasztás,

  • – gyakori váltások miatt a hajtáslánc fokozott elhasználódása,

  • – munkaminőség-romlás,

  • – növekvő kiadások,

  • – terméscsökkenés,

  • – anyagi veszteség.

Felmérésünk szerint a gazdáknak legalább többszázezres, de olykor milliós kieséseket és többletköltségeket jelentenek a fenti problémák.

Ön három dolgot tehet, ha számít, hogy mennyit fizet ki üzemanyagra, és érdekelt abban, hogy maximalizálja a bevételét:

  • – Vehet egy erősebb traktort, amely hatékonyabban és gazdaságosabban üzemel, garantálja a megfelelően nagy és folyamatos munkasebességet. Hátránya: azonnali többmilliós beruházás szükséges, és viszonylag hosszú a megtérülési idő.

  • – Csökkentheti a talajmegmunkálás mélységét, szélességét, ezzel a traktor terheltségét. Így eléri az optimális sebességet. Hátránya: a munka minősége a mélység csökkentésével romlik, a szélesség csökkentésével pedig kitolódik a munkaidő, csökken a területteljesítmény. Ez növeli a gázolaj felhasználást, bérköltséget.

  • – Kihasználhatja a jelenlegi traktora rejtett, biztonságos tartalékait: a traktorban hagyott, biztonságos gyári erőtartalékot, amit Ön már kifizetett, de a gyár korlátozása miatt még nem jut hozzá. Ez a befogható teljesítménytöbblet gyártónként és típusonként eltérő. Hogy az Ön traktorában mennyi tartalék van? Ajánlatunkból megtudja: