fbpx

40 éve az élvonalban.

Írta: Szerkesztőség - 2013 július 22.

kite zrt. john deere

 

 

„Csak akkor születtek nagy dolgok, ha bátrak voltak, akik mertek.”

Ady Endre szavaival Hegedűs D. Géza Kossuth-díjas színművész köszöntötte a jubileumi rendezvény vendégeit, de leginkább az ünnepelteket, a KITE jelenlegi és egykori vezetőit, az alapítás döntéshozóit.

Egy kerek számú születésnap elképzelhetetlen a jelen és a múlt felidézése nélkül, mi is vegyük sorra az ünnepelt elért eredményeit, adatait, matematikai egyszerűséggel, a mindent eláruló számokkal illusztrálva.

Teljesítménye alapján 2011-ben a KITE 47. helyen szerepelt a HVG Top 500 listáján a hazai vállalatok között.

Magyarország piacvezető cégeként folyamatosan törekszik a tudomány és a technika legújabb eredményeinek hasznosítására, a világ legkorszerűbb mezőgazdasági technológiai elemeinek hazánkban történő adaptációjára.

Európában egyedülálló, országos lefedettségű, valós idejű helyzetmeghatározási (RTK) rendszere a teljes hazai agrárium számára elérhető.

A nádudvari központú, országosan 19 alközponttal rendelkező KITE Zrt. meghatározó szerepet tölt be a mezőgazdasági termeléshez szükséges inputanyagok kereskedelmében és a hozzá kapcsolódó szaktanácsadói tevékenységben, valamint a mezőgazdasági gépek értékesítésében.

Saját szervizhálózata révén korszerű technikai és logisztikai rendszerrel segíti az alkatrész-, illetve a szervizellátást.

Vevőinek sajátos, egyedi vevői igényeket kielégítő fizetési, finanszírozási konstrukciókat nyújt, valamint közreműködik a partnerei által termelt szántóföldi növények piacra jutási feltételeinek javításában.

A KITE Zrt. több évtizedes eredményes működése ma mintegy 850 munkavállaló számára jelent stabil, biztos hátteret.

A vállalat éves szinten 150 millió forintot fordít alkalmazottai továbbképzésére annak érdekében, hogy partnerei szakszerű és magas színvonalú kiszolgálásban részesüljenek.

 

 

Történelem

A matematikai adathalmaz után következzen egy kis történelemóra, hiszen az elmúlt 40 év alatt több alkalommal a feltételrendszer, a gazdasági háttér, sőt akár a politikai háttér is változott.

1972 őszén kilenc mezőgazdasági szövetkezet összefogásával, a Nádudvari Vörös Csillag Mezőgazdasági Termelőszövetkezet irányításával non-profit szervezetként alakult meg Nádudvaron a Kukorica és Ipari növény Termelési Együttműködés, a KITE.

A társulásban résztvevők alapvető célja volt, hogy magasabb színvonalra emeljék és jövedelmezőbbé tegyék kukorica és ipari növénytermelésüket.

A KITE nemcsak egyetlen növény termelési rendszerbe vonásával kezdte tevékenységét, hanem az üzemi igényekből és feladatokból kiindulva, szorgalmazta a társított kultúrák termelési rendszerbe vonását és mintegy a termelési rendszerek teljes körű adaptálását.

A növénytermelés egészének komplex fejlesztése tette lehetővé az ágazatok együttes, harmonikus fejlesztését, a gépek kapacitásának jobb kihasználását.

1973-ban az alapító kilenc taggazdaság 10.500 ha kukorica termesztésre 16 db komplett gépsort vásárolt.

(John Deere 4630-as traktor, John Deere 970-es kombájn csőtörő adapterrel, John Deere 210-es kultivátor, John Deere 12 soros vetőgép, RABE WERK eke, John Deere nehéztárcsa, John Deere permetezőgép.)

Az első évek beszerzéseinél jellemző és egyben új volt, hogy nemcsak a traktorok és kombájnok kerültek beszerzésre, hanem a traktorokhoz kapcsolt munkagépek is.

Megjelent a magyar mezőgazdaságban az adott táblaméretre adaptált, összehangolt gépkapcsolás.

 

 

Búvár Géza, a KITE Zrt. vezérigazgatója

 

 

Búvár Géza, a KITE Zrt. vezérigazgatója

 

Az alkatrész forgalmazást nádudvari bázissal, 1973-ban konszignációs raktár formában kezdte meg a KITE.

A John Deere után a Rau, a Becker, a Hesston, a Howard, a Herriau, a Rome és a Hydromatik cégekkel alakított ki ilyen megállapodásokat.

A KITE rendszerközpontjában a műszaki szolgáltatásokkal teremtették meg a nagyteljesítményű traktorok, munkagépek és betakarítógépek üzemelési feltételeit és a maximális üzembiztonságot.

A műszaki szolgáltatások keretében végezték a szervizt, diagnosztikát, alkatrészellátást és a javítóműhelyi tevékenységet.

A partnerüzemek száma 1974-ben 183-ra emelkedett. A taggazdaságok döntő többsége a Tiszántúlon, a Duna-Tisza közén és Észak-Magyarországon, kisebb hányada a Dunántúlon gazdálkodott.

A szaktanácsadás egész növénytermelésre való kiterjesztésének alapja az agronómiai optimumra törekvő vetésszerkezet kialakítása volt, illetve az egész főágazatot figyelembe vevő kapacitások, technológiai változatok táblánkénti megfogalmazása, adaptálása.

Ezzel a szaktanácsadás új feladatok ellátásával bővült, nőtt az üzemben betöltött szerepe.

 

 

Balogh Csaba, a KITE Zrt. elnöke

 

Balogh Csaba, a KITE Zrt. elnöke

 

A Nádudvari Vörös Csillag Mezőgazdasági Termelőszövetkezetből kiválva, 1990. január 01-től a KITE Egyesülésként működött tovább, 320 taggal és 80 szerződő partnerrel.

1992-ben a Kukorica és Iparinövény Termelési Egyesülés és néhány kereskedelmi és ipari vállalat, valamint bank 553 millió Ft alaptőkével megalapították a KITE Mezőgazdasági és Kereskedelmi Részvénytársaságot.

Az Rt. mezőgazdasági termelők meghatározó tulajdonában működött.

Az 1990-ben kezdődött változások után az előző időszakhoz képest a mezőgazdasági termeléshez szükséges eszközök és anyagok kereskedelmében már nemcsak közreműködőként, hanem tényleges kereskedőként vett részt.

Ezen kívül megtartotta szaktanácsadói és műszaki szervizszolgáltatói tevékenységét is.

A cég mai formáját, a KITE Mezőgazdasági Szolgáltató és Kereskedelmi Zártkörűen működő Részvénytársaságot (KITE Zrt.) 2006-ban nyerte el.

Mindeközben és azóta is folyamatosan, évről évre bővült, melynek eredményeként ma már öt régióban is megtalálhatóak alközpontjaink.

Az észak-kelet-, közép-magyarországi, illetve a déli-, délnyugat- és észak-nyugat- dunántúli régiókban 19 alközpontot üzemeltet a cég.

Emellett minden régióban egy-egy géptelep (Hegyfalu, Sárbogárd, Szászberek, Telekgerendás, Nádudvar), a keleti országrészben kertészeti telep (Derecske) is működik, illetve országszerte több KITE-s terménytároló segíti a mezőgazdaságban dolgozók munkáját.

 

A John Deere is ünnepelt

2012-ben ünnepelte a Deere & Co. 175 éves fennállását.

Ez idő alatt a világ első számú mezőgazdasági gépgyártójává nőtte ki magát.

Május 23-án a KITE Zrt. a gépgyártó nagyhatalomnak számító John Deere-ral való együttműködésének négy évtizedes történetét is ünnepelte, a rendezvényt megtisztelte Markwart von Pentz, a John Deere elnöke is.

Tőle idéztem beszámolóm címét is: „Két lábbal a földön járunk, de a szemünk a horizonton…”

A John Deere termékeivel megkerülhetetlenül ott van a magyar mezőgazdaság gépesítésében, meghatározza annak színvonalát.

Nemcsak üzemeltetési kultúrát hozott, nemcsak a megbízhatóság egyedülálló mértékét bizonyítja, hanem fejlesztésein, illetve a KITE által végrehajtott adaptációkon keresztül megvalósíthatóvá váltak az agrárvilágban alkalmazott legújabb – leghatékonyabb – technológiák.

1990 májusában a KITE Rt. ún. disztribútori szerződést kötött a John Deere céggel, melynek értelmében a Dunától keletre kizárólagos joggal forgalmazhatta a cég termékeit.

1996 nov. 1-től pedig a John Deere termékek kizárólagos forgalmazója Magyarország egész területén.

 

 

Markwart von Pentz, a John Deere elnöke

 

 

Markwart von Pentz, a John Deere elnöke

Összességében a 40 év alatt közel 6000 John Deere traktor, több mint 2100 John Deere kombájn és több mint 2500 John Deere munkagép került értékesítésre a KITE közreműködésével.

A közeljövő kihívását a Föld népességének megugrása jelenti a mezőgazdaságnak, épp ezért olyan jelentős a John Deere Farm Sight projektje – hívta fel figyelmünket Pentz elnök úr.

Az üzemelő gépek állásideje, a logisztikai folyamatok hatékonysága a termelést támogató eszközök közé tartozik.

A John Deere ugyanúgy a KITE-re támaszkodik a gazdálkodók munkaszervezésről való tájékoztatásában, mint hajdanán a műholdas navigáción alapuló szántóföldi növénytermesztés bevezetésében.

 

Aktív vendégek

A születésnap közel 500 vendégének mindegyike fel tudott volna mutatni egy-egy gyakorlati példát a KITE-vel való együttműködéséből.

Erre természetesen – szerencsére – nem volt lehetőség, de ágazatonként egy-egy élménybeszámolót vagy épp nosztalgikus visszaemlékezést megosztottak az egykori vagy jelenlegi kollégák velünk.

Így pl. a Bayer CropScience magyarországi igazgatója, Dariusz Przeradzki az egyik legnagyobb inputbeszállítóként köszöntötte a cég vezetését.

Bedő Zoltán akadémikus az MTA Mezőgazdasági Kutatóközpontjának nevében, Szilágyi László pedig a szegedi Gabonakutató Kft. igazgatójaként köszönte meg a tudásra, kutatásra alapozott együttműködés éveit és eredményeit.

A szakmai tudás és a gyakorlat kapcsolatát emelte ki Nagy János egyetemi tanár, a Debreceni Egyetem Agrár- és Gazdálkodástudományok Centrumának elnöke is megemlékezésében.

Ezután pedig Balogh Csaba elnöknek az Agrár felsőoktatásért érdemrendet adományozta, Búvár Géza vezérigazgatónak pedig egy 40 fotóból álló, „személyre szabott” fényképalbumot ajándékozott.

 

 

Kite Zrt.

 

 

„Aki a 20. évében nem szép, a 30-ban nem erős, a 40-ben nem okos, az 50-ben nem gazdag, az tegyen le a reményről”

Luther Márton szavait Czerván György államtitkár kölcsönözte köszöntőjében, ami kapcsán persze most nem önmagunkra, hanem az ünnepelt cégre asszociáltunk.

A KITE sikerének alapja épp a szaktudás, minőség, a dolgozói iránti felelősségvállalás, a partnereivel szembeni egyenesség.

A stabilitást, megbízhatóságot keresve, mindig távlati fejlődésben gondolkodva tud a mai napig kiszámíthatóan fejlődni.

A születésnapon is ezen gondolatokat közvetítette, és így halad tovább, a XXI. századi magyar mezőgazdaság inspiráló kihívásai felé.

Boldog születésnapot!