fbpx

40°C fok lett, maradhat?!

Írta: Kohout Zoltán - 2017 október 02.

Az idei nyár ismét megmutatta, milyen szélsőséges időjárási viszonyok uralkodnak a Kárpát-medencében. Több alkalommal is előfordult, hogy egyik napról a másikra 15-20°C fokos változás állt be a hőmérsékletben. A növénytermesztési és az állattartási ágazatok közös ellensége a kiszámíthatatlanság, mivel előbbi esetben konkrétan a termést befolyásoló tényezőről van szó, az állatokra pedig viselkedésükben, táplálkozásukban hatnak a kedvezőtlen körülmények, szélsőséges esetben akár életveszélyes állapotba is kerülhetnek.

Mérni és figyelmeztetni

Az adott területek szakemberei sokéves tapasztalatok alapján tudják, milyen hőmérsékleti és páratartalom-tűréshatárai vannak az egyedeknek és a terménynek, illetve bizonyos segédberendezésekkel (pl. szellőzés, párásítás) mennyiben tudják befolyásolni az adott objektum klímáját. Az eredmények mérése azonban a legtöbb esetben manuális, eseti, és csak helyben képes figyelmeztetni. Az OkosFarm hőmérséklet- és páratartalom-mérő berendezései néhány másodpercenkénti mintavétellel dolgoznak, így folyamatos mérésekkel élő állapotot képesek monitorozni a telephely épületeiről. Segítségükkel megelőzhető a fulladás a sertés- és baromfitelepeken, elkerülhető a hőstressz a tejhasznú szarvasmarhákat tartó telepeken, de megfigyelhetjük fóliasátrak és hűtőházak belső hőmérsékletét is, így azonnal beavatkozhatunk egy-egy gépészeti meghibásodás esetén.

Ha a mérési eredmények indokolják, a rendszer indíthat azonnali helyi riasztást is egy belső hálózaton (pl. a telepvezetőnek vagy az éjjeli őrnek), de online is képes értesíteni felsőbb vezetőt, vagy külső operatív munkatársat.

Az OkosFarm szoftver arra is képes, hogy visszamenőleg megmutassa a mért értékeket, ezzel a rendszer lehetővé teszi egy-egy hőmérséklettel összefüggő probléma felderítését. Egyszerű lekérdezéseket indíthatunk különböző mérések, időpontok és szabályok alapján, melyek szabadon módosíthatók. A napi operatív ellenőrzés és naplózás mellett fontos ellenőrizni a telephelyen zajló gépészeti és dolgozói folyamatokat is, eltérnek-e – és ha igen, mennyiben – az előzetesen tervezettől és elvártaktól.

A belső hőmérséklet mérése folyadékokban és terményraktárakban

Egy-egy istálló, tárolóépület vagy hűtőház nagy légterének átlagolt mérése mellett fontos bizonyos termények, anyagok, folyadékok belső hőmérséklet vizsgálata is minőségbiztosítási és kármegelőzési szempontból. A tárolt szemestakarmány, rekeszekben raktározott zöldség/gyümölcs folyamatos belső hőmérsékletmérése jelentősen hatékonyabb és kevésbé munkaidő igényes megoldás, mint az eseti mérés. Időben értesítést kaphat a vezető, mielőtt belső rohadás kezdődne. A naplózó funkciók segítségével bizonyítható a helyes tárolási körülmények megléte, akár szállítólevélre is nyomtatható, milyen hőmérsékleten lett az áru kiadva a telephelyről.

Előfordulnak olyan technológiák is, ahol az anyaghőmérséklet komoly hatással van későbbi eredményekre, és kiemelten fontos ezek ellenőrzése. Ilyen például a borjúnevelésnél a lefejt tej pasztőrözése, ahol a hanyagul végzett folyamat későbbi génállomány-problémákat és betegségeket is örökíthet. Az OkosFarm adatelemző modulja képes felismerni a pasztörizálás folyamatát, és értékelni azt. Így nem csak visszamenőleg lehet ellenőrizni, hanem azonnal riaszthatja a vezetőt hiba esetén, hogy az imént leeresztett tejet ne adja oda az állatoknak.

Papp Zsolt – OkosFarm