fbpx

A dán specialista

Írta: Szerkesztőség - 2011 augusztus 30.

 

Az utóbbi években az évi csapadékmennyisége és eloszlása kevésbé kiszámítható, és hektikus módon alakult. Ehhez a változó körülményekhez jól alkalmazkodó, megfelelő technológiát használó gazdaságok könnyebben vészelték át a nehéz időszakot. Ehhez nyújt segítséget gépeivel a dániai Dal-Bo gyár.

 

A nagynevű gyár erős, robosztus kivitelű talajmegmunkáló munkagépeket, hengereket, tárcsákat, szántóföldi kultivátorokat és kombinátorokat gyárt elsősorban közepes és nagygazdaságok számára.

2011 újdonsága az Agrárgépshow-n látható CultiLift és az év közepétől rendelhető CultiTrail.

A CultiLift 4 kapa-sororos függesztett kombinátor, mely első simítóval és hátsó pálcás hengerrel rendelkezik alapkivitelben.

Opcióként hátsó simítósor és Crosskill hengersor is rendelhető.

A CultiTrail vontatott kivitelű 5-6 m munkaszélességű kombinátor 5 kapasorral, első hidraulikus simítóval, hátsó pálcás boronával szerelt kombinátor.

 

 

2011 további újdonsága a Compact hengerek munkaszélessége meghaladhatja a 12 m-t, és nem is kicsivel.

Az eddigi 5 tagú 12,3 m mellett már rendelhető 14,3, 15,3 és 16,3 m munkaszélességű henger, mely gyűrű átmérőtől és típustól függően akár közel 11 tonna tömeggel rendelkezhet.

A Dal-Bo Compact 450, 630 és 830 hengerek ráadásul ez év közepétől már hidraulikus simítóval is rendelhetőek, így most már ebben a sorozatban ötvöződik a simító felszerelhetőségének a lehetősége és a Compact családra jellemző kedvező ár.

A Dal-Bo hengerek Cambridge és Crosskill gyűrűkkel szerelhetőek, többféle átmérővel.

A Crosskill gyűrűk kiváló rögtörő képességgel rendelkeznek, a mélyebb réteget tömörítik, a felszínt morzsalékosan hagyja, lezárja a talajt, segít megőrizni a talaj vízkészletét.

A Cambridge gyűrűk simább talajfelszínt hagynak maguk után, és vetés utáni hengerezésre is nyugodtan használhatóak.

 

A Dal-Bo szántóföldi kultivátor kínálata két sorozatból áll. A Dinco 2 kapasorral, egy talajfelszín egyenletességét biztosító tárcsasorral és egy hengerrel rendelkezik, munkamélysége maximum 15-20 cm.

A Tri-Max család, mint ahogy a nevéből is sejthető, 3 kapasorral, egy talajfelszín egyengető tárcsasorral, valamint egy hengerrel rendelkezik, munkamélysége akár 30 cm is lehet.

Mindkét sorozatra jellemző az erős, masszív kialakítású váz, a 80-85 cm-es szabad magasság (marad hely az anyagáramnak), nyírócsapos vagy hidraulikus kapa biztosítás, valamint a precíz beállíthatóság.

A Dal-Bo szántóföldi kultivátorainak munkamélysége precízen állítható elöl a traktor hárompont felfüggesztésével, hátul pedig a 600 mm-es „T” gyűrűs hengerrel (a „T” gyűrűs henger után opciósan lehet 400 mm-es pálcás hengert rendelni, amivel még szebb munkát végez a gép), így csak abban a munkamélységben kell járatni a gépet, amire feltétlen szükség van.

Tehát gyomirtáshoz, tarlóhántáshoz vagy mélyebb talajműveléshez lehet ugyanazt a gépet használni csak éppen mindig a feltétlen szükséges munkamélységben, így az adott munkaműveletet mindig a lehető legkevesebb üzemanyag felhasználásával lehet megoldani.

A gépekhez 15-20 cm munkamélységig lúdtalp kapák, annál nagyobb munkamélységnél lándzsa szerű egyenes kapák használatosak.

Kíváncsi, hogy hazai gazdaságok, gazdálkodók milyen tapasztalatokat szereztek a Dal-Bo hengerekkel, szántóföldi kultivátorokkal. Csak olvasson tovább.

 

A gépekről bővebb információt és működés közbeni videókat a www.szegana.hu honlapon talál.

 

Név, helység:

Tóth Mihály, Tiszanána

Cégről:

1996 óta folytatunk családi gazdálkodást. 160 ha szántón és 22 ha gyepen gazdálkodunk. Állatállományunk 30 db húsmarhából és 3 db anyadisznóból és szaporulataikból áll.

Géptípus, évjárat:

Dal-Bo MaxiRoll 630, 50 cm Cambridge simító nélkül, 2009

Talaj típusa:

Általában erősen kötött, néhol középkötött réti talaj

Traktor:

McCormick C-MAX 95

Tapasztalat, vélemény:

Vetés után 10-12 km/h, aprómag vetése előtt 8-10 km/h munkasebességgel használjuk a hengert

4-5 ha/h területteljesítmény mellett 10 l/h körüli üzemanyag fogyasztással dolgozunk

Teljesen elégedettek vagyunk a géppel és annak munkájával. A gép kialakítása, és tömege ideális az általa elvárt hengerezési munkák elvégzéséhez.

Soha semmi problémánk nem volt a géppel.

A forgalmazó SZEGÁNA Kft.-vel jó kapcsolatban vagyunk, tőlük vettük a McCormick traktort is.

 

Dal-bo MaxiRoll 530 Crosskill 53 cm,2007

 

Név, helység:

Martók Sándor, Szeged

Cégről:

Nagyjából 200 ha területen termesztünk szántóföldi növényeket.

Géptípus, évjárat:

Dalbo Maxiroll 530, Crosskill 53 cm, 2007

Talaj típusa:

Közép-kötött/kötött, helyenként homokos

Traktor:

Deutz-Fahr Agroton 100, Deutz-Fahr-Agroton 150

Tapasztalat, vélemény:

A SZEGÁNA Kft.-nél a vásárlás előtt többször megnéztem a gépet, végül egy pályázat keretében sikerült megvásárolnom.

A henger tavasszal gabona bokrosodás elősegítéséhez kiváló. Szántás vagy lazítózás után a tavaszi és őszi magvetéseknél szép munkát végez, 1,5-2 cm mélységben tömöríti a talajt, a tetejét pedig porhanyósan hagyja, így a talaj cserepesedését meggátolja.

Leggyakrabban a 100 LE-s traktorral dolgozunk a hengerrel, szerintem simító nélkül 60 LE bőven elegendő a géphez.

Kötött és közép kötött földeken kiváló a munkája, homokos területekhez 60 cm-es átmérő kellene.

Örülök, hogy sikerült beszereznem ezt a gépet, mindenkinek csak ajánlani tudom.

 

Dal-bo MaxiRoll 930×60 Cambridge,2007

 

Név, helység:

Wil Derks, Magyar Dagra Kft., Egyházasrádóc

Géptípus, évjárat:

Dal-bo MaxiRoll 930×60 Cambridge, 2007

Talaj típusa:

Kötött feketeföld

Traktor:

FENDT 930, Magnum 310

Tapasztalat, vélemény:

Évente kb. 5-600 ha területen termesztünk repcét és búzát,
melyek technológiájában alapvető szerepe van a gépnek repcénél lazítózás vagy grubber után magágyelőkészítésre, majd vetés hengerezésére használjuk. Búza esetén ezenkívül tavaszi hengerezésre is.

Korábban is használtunk hidraulikus simítóval szerelt hengert melynek munkaszélessége kicsi volt ezekhez a traktorokhoz. Ezzel a géppel így már megfelelő időben, megfelelő területteljesítménnyel és megfelelő minőségben tudjuk a munkát elvégezni megelégedésünkre.

 

Dal-Bo Triplex Plus 410 NSH szántóföldi kultivátor

 

Név, helység:

FEBAGRO Zrt., Felsőszentiván (Vlasics Attila műszaki ágazatvezető)

Cégről:

A cég három telephelyen, kb. 4.000 ha-on gazdálkodik, tevékenységi köre a szántóföldi növénytermesztés.

Géptípus, évjárat:

Dal-Bo Triplex Plus 410 NSH szántóföldi kultivátor 3 sor kapával, hidraulikus biztosítással, 2010

Talaj típusa:

Közép-kötött/kötött

Traktor:

John Deere 8330 (320 LE)

Tapasztalat, vélemény:

A múlt évben vásárolt DALBO kultivátorral eddig kb. 1.200 ha területet műveltünk meg. A tapasztalataink igen kedvezőek. Első sorban szántás nélküli technológiában használjuk a gépet 30-32 cm-es művelési mélységgel. Ezen technológiának nagy jelentősége volt a múlt év csapadékos időjárása miatt kialakult belvizes területek késői bemunkálása során.

A területek (kukorica, napraforgó) szárzúzását követően a kultivátor fellazítja a talajt, az elmunkáló „T” gyűtűshenger aprítja a felszínen levő rögöket és lezárja a felső réteget. Ezt követően, például tavaszi növények esetén magágykészítés után következhetett a vetés, de repcénél egy művelet kihagyásával direktvetőgéppel vetettünk.

Tapasztalataink szerint, az általunk alkalmazott technológiában a traktorteljesítmény a szükséges 10-12 km/h sebességhez megfelelő, azonban tarlóhántáshoz – mélységtől függően – elegendő 200-210 LE is.

A gépen meghibásodás még nem volt, köszönhetően a robosztus felépítésnek és csapágyaknak. A kopóelemeket kb. 600 ha után fordítottuk meg, majd 1.000 ha után cseréltük.

Az, hogy a szántóföldi kultivátor beszerzésénél a Dal-Bo márka mellett döntöttünk köszönhető annak, hogy 2007 óta használunk Dal-Bo MaxiRoll 6,3 m-es simítós Crosskill hengert teljes megelégedettséggel.