A gazdák majdnem fele pórul járt már eladáskor és átlagosan 11 millió forintos kárt szenvedett

Budapest, 2014.05.20. – Sokkoló és egyben elgondolkodtató számokat tartalmaz a Magro.hu online mezőgazdasági piactér most befejeződött kutatása. Eszerint a termelők és állattenyésztők 46%-át legalább egyszer megkárosították már a vevők, felvásárlók, azaz ennyien nem kapták meg az ellenértékét az átadott terménynek, haszonállatnak. A pórul járt gazdák átlagosan 11 millió forintos kárt szenvedtek.

2013. július 1-től a Polgári Törvénykönyv szigorította a fizetési határidőket és a késve fizetés esetén alkalmazható szankciókat. Egy most befejeződött, a termelt növényre, tenyésztett állatra, valamint régiókra reprezentatív felmérés azt vizsgálta, hogy a szabályozás nyomán a mezőgazdaságban milyen hosszúak a fizetési határidők, hogyan alakul a késve fizetések aránya és a nem fizetés jelensége.

A felmérésből az derül ki, hogy az átlagos fizetési határidő 25 nap, viszont a nem időben fizetők egy jelentős része legalább 30 napot késik, így az átlagos késedelem is 25 nap lett. Az időben rendezett számlák aránya 65% körül alakul.

A fenti adatokat akár kedvezőnek is minősíthetjük, de sokat változik véleményünk, ha a nem fizetés témakörére is kitérünk: a növénytermelő és állattenyésztő válaszadók 46%-ával legalább egyszer előfordult már az, hogy a "vevő" egyáltalán nem fizetett az átvett terményért, haszonállatért. Ezeken a tranzakciókon pedig az érdekelteknek átlagosan nettó 11 millió (!) forintos kára keletkezett.

Rendkívül fontos tehát az alapos körültekintés az üzleti partnerek megválogatásában, mert egy rossz döntés veszélybe sodorhatja a működést. Ebben nyújt segítséget a Magro.hu mezőgazdasági piactér új és a mezőgazdaságban egyedülállónak számító szolgáltatása a Magro Fizetési Garancia, amely 100%-os fizetési garanciát nyújt az adásvételek szereplőinek. Az interneten nem ritka, hogy a felek bizalmatlanok egymással, ami az eredmények tükrében érthető. Így a fizetési garancia nagy segítség azokban az esetekben, amikor pl. több tíz millió forint értékű kukorica, vagy búza adásvételéről van szó, mert garantálja, hogy eladó megkapja az eladott termék jogos vételárát.

Az említett felmérésből az is kiderült továbbá, hogy ha a potenciális eladók biztosak lehetnének abban, hogy hozzájutnak jogos pénzükhöz, 68%-uk többször adna el terményt vagy haszonállatot és 80%-uk több, akár ismeretlen üzleti partnerrel is kereskedne. Így elmondható, hogy a Magro.hu új szolgáltatása jelentősen javítani tud az agráriumban általánosan uralkodó egymás közötti bizalmatlanságon és transzparenciát visz a folyamatokba, egyben ki is fehérítve azokat. Ez pedig fontos nemzetgazdasági érdek.

A felmérés részleteiről információt kérhet a következő elérhetőségeken:

Németh István

ügyvezető, gabonapiaci szakértő

istvan.nemeth@magro.hu

+36 20 424-9664

Magro.hu

mezőgazdasági piactér

búza gabona gazdaság kukorica