fbpx

A HIKARI megbízhatóan védi az elért eredményeket

Írta: Szerkesztőség - 2020 június 29.

A napraforgó betakarítást segítő szükséges és elégséges beavatkozás az állományok desszikálása. Ez a folyamat a természet által is biztosított, így a szükségszerűség sokszor vita tárgya a termelési gyakorlatban. Talán ez az érvelés igazolható is lehetne akkor, ha a termeléshez szükséges minden erőforrás és szükséglet teljesen homogén lenne (a műtrágyaszemcsétől a talajadottságon keresztül a vetésmélységen át a vetőmag vigorától a növényvédő szerek egyenletes eloszlásáig minden).

Ezt a miliőt még „in vitro” körülmények közepette is nagyon nehéz kivitelezni, a gyakorlatban pedig mindez csak egy nosztalgikus ábránd. A betakarítás sikerének záloga a hosszútávú tárolást is szárítás nélkül biztosító, egalizált és homogén kaszatnedvesség-tartalom mellett a lehető legtöbb kaszat begyűjtése. Az eredményes értékesítés záloga pedig a lehető legkedvezőbb beltartalmi értékek elérése, és ezek értékesítésig való megtartása. Ez a piac most átalakulóban van. Vannak a piaci szereplők között állandó és szükséghelyzeti engedéllyel rendelkező termékek is egyaránt; továbbá vannak már ismert és még kevésbé ismert szereplő is ennek a szegmensnek. Sok-sok gyakorlati és elméleti csoportosítás lehetséges, de termelői szemmel vizsgálva az átalakulást a legfontosabb továbbra is a technika jelen állása szerinti elérhető legkedvezőbb betakarítás biztosítása, és az értékesítési bevétel maximalizálása. Erre az igényre adott válaszunk lett a HIKARI-technológia. Megbízhatóan egyesíti, modellezi a természetes száradás előnyeit a desszikálás által nyújtott, megismert és elvárt paraméterekkel a kaszat beltartalmi értékeit is figyelembe véve. Azaz úgy képes csökkenteni a kaszat víztartalmát, hogy az olajbeépülés és a csírázási-képesség sem sérül! Ez tényleg egyedivé és megkülönböztethetővé teszi a piacon. Van eredményesebb defóliáló, van gyorsabb desszikáló, de ilyen megbízható eredményőrző (olajtartalom és csíraminőség) nincs.

Bal sáv: 748 g/ha diquat-dibromid+nitrosol, jobb sáv elöl: HIKARI+nitrosol, hátul: HIKARI (2019. Biharnagybajom, forrás: KITE Zrt.)

 


A kép közepén az egynemű barna pászta: HIKARI, 2019. Biharnagybajom, forrás: KITE Zrt.

Ezeket az adatokat és információkat erősíti meg egy 2019-es vizsgálat Biharnagybajomból. A nagyparcellás vizsgálat több – a piacot meghatározó – terméket, technológiát vizsgált. Az állománykezelések 2019.08.22-én, a kaszatok átlagosan 24%-os víztartalmánál lettek kivitelezve. Az első víztartalom méréskor (08.30) a különböző kezelések egységesen, de eltérő mértékben csökkentették a kaszatok víztartalmát (glifozát+nitrosol -14,9%, diquat+nitrosol -15,1%, HIKARI -14,3%). A következő mérési napot (09.10) megelőzően a tábla 13,5 mm csapadékot kapott, ami annyira nem is szokatlan, és a visszanedvesedés a következő képet mutatta (glifozát+ nitrosol +2,9%, diquat+nitrosol +2,3%, HIKARI +0,6%). Itt numerikusan is igazolható és látható az, hogy az elért eredményeket a HIKARI képes leginkább védeni. Dehidratáló teljesítménye egy profi hosszútávfutóéhoz hasonlatos, nem pedig egy sprinteréhez. Eredményét lassabban, kisebb szélsőségek mellett és a már elért beltartalmi eredmények megőrzésével képes biztosítani. A 09.19én történő betakarítás adatai pedig a következőek: (glifozát+nitrosol 7,3%, diquat+nitrosol 7,5%, HIKARI 7,5%).

Összegezve a HIKARI felhasználhatóságát megállapítható, hogy betakarításra biztosítja azt a kaszatnedvesség-tartalmat, mint a versenytársai, de nem a leggyorsabb, és nem ideális az ekkor már fejlett gyomok jelentős gyérítésére, ellenben kijuttatása után óvja és védi is az olajbeépülést és a csírázási erélyt egyaránt! Egy teljesértékű, de homogén, és kellően száraz kaszatbetakarítás lehetőségét nyújtja a számunkra a HIKARI.

Szabó Roland
szakmai- és termékmanager
Sumi Agro Hungary Kft.