Bezárás

Mindenki megtalálja a maga húsvéti tojását

Írta: Szerkesztőség - 2021 április 02.

A koronavírus-járvány és a madárinfluenza sem okozhat gondot a haza tojásellátásban. A Magyar Tojásszövetség közleménye szerint az ünnepi, emelkedő fogyasztást is ki tudják elégíteni a termelők és a fogyasztók.

 

Mezőgazdasági termék, tojás
A Marcal Tánc- és Népművészeti Egyesület tagja húsvéti tojást fest (Fotó: MTI/Krizsán Csaba)

 

Húsvétot szeretik a tojástermelők

Az ünnep idején – a korábbi évek tapasztalata szerint – 100-150 millió darab tojás fogy, ami 4-7 százaléka a körülbelül 2,3 milliárd darabos éves mennyiségnek. Ebből 480-520 millió darab, 21-22 százalék import. Az 1,15-1,2 milliárd darabos belföldi termelésnek csaknem felét az üzemi termelés adja, míg 28 százaléka, csaknem 600 millió darab a háztáji.

Az ellátás egyensúlyban tartásához mindegyik tartástechnológiára szükség van, hiszen csak így elégíthetők ki a vásárlói igények. A kereslet évek óta nő, az átlagos fejenkénti fogyasztás 2013 és 2019 között 214 darabról 243 darabra emelkedett.

 

Mezőgazdasági termék, tojás
A tojás felvásárlási és fogyasztói átlagára, forint/darab (Forrás: KSH/MTI)

 

A magyar termelők alkalmazkodtak a járványhelyzethez

A rendkívüli helyzet erősítette a keresletet, miután a fogyasztók a járvány hatására egyre inkább a megfizethető, tápanyagdús, könnyen és gyorsan elkészíthető élelmiszerek felé fordulnak.

A Tojásszövetség közleménye a jövő élelmiszerének nevezi a tojást, mivel ez az egyik legolcsóbb, és leginkább fenntartható módon előállítható fehérje- és vitaminforrás, teljes értékű táplálék.

 

Mezőgazdasági termék, tojás
A Mészáros Józsefné tojásfestő többszínű, archaikus mintákkal díszített, viasszal írt munkái Tánc- és Népművészeti Egyesület tagja húsvéti tojást fest (Fotó: MTI/ Balázs Attila)

 

A Magyar Tojásszövetség húsvét alkalmából 20 ezer tojást küld nélkülöző családoknak, hajléktalanokat ellátó szervezeteknek, valamint a Magyar Vöröskereszt által fenntartott szociális intézményeknek. Az adomány 2 ezer családon segít az ünnep idején.

 

Forrás: MTI

Összeállította: Barna Ferenc