A kormány vizsgálja az agrárbank felállításának lehetséges alternatíváit

Írta: Szerkesztőség - 2013 március 19.

Budapest, 2013. március 19., kedd (MTI) – A kormányzat jelenleg is vizsgálja az agrárbank felállításának lehetséges alternatíváit, megvalósítási lehetőségeit és feltételeit, továbbá az agrárgazdaság finanszírozását javító, kedvezményes hitelprogramok kibővítését tervezi az idén – derül ki a vidékfejlesztési miniszternek egy képviselői kérdésre adott írásbeli válaszából.

 

 

A Nemzetgazdasági Minisztérium, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Vidékfejlesztési Minisztérium részvételével közös előterjesztés készült a kormány részére az agrárbank felállításának koncepciójára, tevékenységi körére vonatkozóan – válaszolta Fazekas Sándor tárcavezető Magyar Zoltán jobbikos országgyűlési képviselő írásbeli kérdésére

Az MFB Zrt . számításai szerint egy új bank alapítása körülbelül egy-két évnyi időt igényel, költsége pedig a vidéki lakosság, illetve a gazdálkodók eléréséhez szükséges mintegy 100 fiók felállítását is magában foglalva nagyságrendileg 20 milliárd forintot tesz ki – közölte a miniszter.

A válaszból az is kiderül: a Vidékfejlesztési Minisztérium határozott szándéka, hogy a jövőben is tovább folytassa a kedvezményes hitelprogramok kibővítését-, feltételrendszereik még kedvezőbbé tételét.

Az idén a tervek szerint a tárca elindítja az élelmiszeripari forgóeszköz hitelprogramot és a termelői együttműködések finanszírozási helyzetének javítása érdekében bővíti a TESZ forgóeszköz hitelprogram kedvezményezetti körét.

A Magyar Fejlesztési Bank Zrt. által működtetett kedvezményes hitelprogramok és az Agrár Széchenyi Kártya Program keretében kihelyezett hitelek 55 milliárd forintot meghaladó együttes összege már jelentős részarányt képvisel az agrárvállalkozások 300 milliárd forintot meghaladó hitelállományán belül – fejti ki a miniszter a válaszban, hozzátéve, hogy ugyanakkor ezen eszközök katalizátoraként és kiegészítőjeként szolgálhatna az agrárbank.

 

MTI 2013. március 19.