fbpx

Miénk a rekord, Európában még táncol a zöldség-gyümölcsáfa

Írta: Kohout Zoltán - 2024 augusztus 04.

Magyarországon rekord magasságban van a zöldség-gyümölcs termékeket terhelő forgalmi adó, Európa fejlett mezőgazdaságú országaiban hol be-, hol kivezetik a miénknél sokkal alacsonyabb mértékű áfát. A hollandok nemrég a nullázást, a lengyelek és a spanyolok a visszaemelést vették napirendre.

Áfa-körkép a boldog Európában

Spanyolországban a tavalyi év elején bevezetett áfa-mentességet idén októbertől 2%-os, januártól pedig várhatóan 4%-os kulcs váltja fel a zöldség-gyümölcságazatban is. A spanyolok a 2022-es 10,8%-os inflációs csúcs hatására 2023. januárjában átmenetileg 0%-os áfa-kulcsot vezettek be az alapvető élelmiszerekre, így a gyümölcsökre, zöldségfélékre is. A jelenlegi, 3,8% körüli inflációs környezetben a spanyol kormány még egy ideig fenn fogja tartani a kedvezményes ÁFA-kulcsot, de már bejelentette, hogy október 1-től 2%-ra, majd januártól 4%-ra állítja vissza a forgalmi adó mértékét.

A lengyel pénzügyminisztérium sem hosszabbította meg az átmeneti jelleggel bevezetett 0%-os élelmiszer-áfa kulcsot. A döntést a csökkenő infláció és az élelmiszerárak növekedési ütemének lassulása engedi meg, így Lengyelországban áprilistól az élelmiszerek áfakulcsa ismét 5% a 2022. február 1-je óta érvényben levő nullás kulcshoz képest, amit ott is a magas infláció miatt vezettek be. Az intézkedés nyomán Lengyelországban a gabonafélék, édesipari termékek, zöldségek, egyes gyökerek és gumók, feldolgozott zöldségek, gyümölcsök, diófélék drágulását várták-várják.

A holland törvényhozás tavaly ősszel vette napirendre a zöldségek-gyümölcs termények-termékek forgalmiadó-mentességét. Az ottani pénzügyminiszter azzal érvelt, hogy a szektorban az általános 0%-os áfa-kulcs és más intézkedések a fogyasztást élénkítik, ami gazdasági és népegészségügyi kérdés is. Ezzel párhuzamosan igyekeznek az iskolai étkeztetést egészségesebbé tenni, az egészséges munkakörnyezet kialakítására vonatkozó rendeletet is e célból módosítani.

Próbálták csökkentetni, nullázni az áfát

Idén nemrég kiderült, hogy a zöldség-gyümölcságazat sokadik áfa-csökkentési/áfa-nullázási kezdeményezését ismét elutasította a kormányzat. A FruitVeb első körben a burgonya áfájának 5 százalékra való csökkentésével járta meg az Agrár- és a Pénzügyminisztériumot, majd javasolták további négy zöldség-gyümölcs termék: az alma, a vöröshagyma, a paradicsom és a dinnye forgalmi adójának csökkentését. A szakmai ernyőszervezet (évek óta) azzal érvel(t), hogy a tisztább piaci viszonyok, az ágazat megerősítése, a szervezettség növelése és a fogyasztás növelése révén az állam sem járna rosszul néhány alapvető termék áfájának mérséklésével. Az áfa-csökkentésnek egyébként elsősorban nem is a fogyasztói árak mérséklése az elsődleges célja, hanem a tisztességes piaci verseny feltételeinek megteremtése, hiszen jelenleg a csalókat segíti a magas áfa, nem pedig a korrekt gazdaságokat – vagyis a szakmai, erkölcsi értelemben tisztességes vállalkozások versenyképességének növekedése volna az igazi eredmény.

EPR, áfa – lejtmenetben a szektor

Nem véletlen, hogy az idei Zsendülés szakmaközi konferencián az ágazat helyzetének dráma, rövid értékelése pesszimista jövőképet festett. Az üvegházi fürtösparadicsom-termesztők költségei 2020 óta majdnem 50, a paprikásoké tavaly több mint 100%-kal nőttek, miközben ezt ellensúlyozó bevételnövekedés nincs. Még rosszabb helyzetben vannak például az étkezési alma-termesztők, akiknek költségei 40-60%kal nőttek, költségarányos jövedelmezőségük romlik. Közben a beruházások költsége átlagosan a duplájára nőtt, amit sem tőkével, sem jövedelemmel nem tudnak követni a gazdaságok. A tőke mellett hiányzik a versenyképes szaktudás, a munkaerő. Közben – nem utolsó sorban az elhibázott EPR-rendelet, a magas áfa és a különadó miatt – több termény tekintetében jelentős piacvesztést szenved el a versenyképtelen hazai áru. Az utóbbi 10 évben folyamatosan romlik az önellátottság szintje a gyümölcs- és még inkább a zöldségkínálatban. Ez már olyan gyümölcsöket, zöldségeket is érint, amiket egykor hatalmas mennyiségben exportáltunk, ma viszont már a hazai igényeket is egyre kisebb mértékben látjuk el…