fbpx

Most lesz bomba üzlet a baromfi: bezuhan az EU termelése

Írta: Kohout Zoltán - 2023 január 19.

Elsősorban az energiaárak és a madárinfluenza miatt. S bár a krízis várhatóan átmeneti lesz, megtizedelheti az állattartó gazdaságokat.

baromfi
(Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán)

Járványok, drágulások – minden összejön most

Az Európai Bizottság friss kimutatásai szerint az EU baromfitermelése 2022-ben közel 1%-kal esett vissza, és az idén várhatóan 0,4%-kal tovább csökken. Ebből is eredően az EU baromfiexportja 2022-ben vélhetően 2,2%-kal csökkent, idén pedig stabil marad. Az import durván nőtt tavaly: majdnem 30%-kal, idén már várhatóan kevesebb behozatalra, alig 8%-ra lesz csak szükség.

A kedvezőtlen trend oka természetesen a magas ráfordítási költségekben és a magas patogenitású madárinfluenza pusztító hatásában keresendő. Hazánk – Olaszország és Franciaország mellett – az egyik nagy vesztese a folyamatnak: idehaza 11%-kal csökkent a termelés. A visszaesés akkora, hogy az – mint többször megírtuk – még a másodlagos feldolgozóiparban is súlyos következményeket szült.

…pedig van kereslet

Mindez önmagában is rossz hír, s még szomorúbb, hogy az orosz háború és a madárinfluenza egy a Covid-járvány után fellendülő ágazatot vet most vissza. A baromfi a többi húshoz viszonyítva általában megfizethetőbb: a járvány idején például jelentős keresletnövekedés volt tapasztalható. Jól is jött a nagy európai baromfitermelőknek Lengyelországnak, Spanyolországnak és Németországnak a tavalyi év első felében.  Aztán jött az orosz katonai és piaci agresszió, ami megdrágította a gáz, a takarmányok árát, sőt, még az ellátás folyamatosságát is rontotta. A nagy erős kereslet, a szűkös kínálat, a magas ráfordítási költségek és az általános infláció kombinációja feltűnően magas baromfiárakat okozott. Az átlagár-emelkedés a 2017–2021-es mértéknek csaknem 40%-ával emelkedett.

Hadd jöjjön

S van még egy negatív következménye a mostani krízisnek – írja elemzésében a PoultryWorld. Az orosz gázáremelések miatti európai árdrágulások helyzetbe hozzák az olyan, olcsón termelő exportőröket, mint például Brazília. (Arról, hogyan csinál helyet a háború a dél-amerikai tömegárunak, itt írtunk részletesebben.) Miközben tehát a kereslet nő, és várhatóan további nagy távlatokat nyit a baromfinak, a bombaüzletből egyelőre nem annyira az európai kibocsátók csinálnak profitot.