A Budapestet határoló Etyek-Budai borvidék 5600 hektáron terül el, ahol már a római korban is foglalkoztak szőlőműveléssel, ma pedig már Etyek Budapest szőlőskertje.
Az Etyeki Kúria Borászat 1996-ban alakult az Öreghegyen, 2 hektár szőlővel, az egykori Báthori Pince területével, elsőként telepítve a környéken pinot noir szőlőt vörösbor készítéséhez. A szőlőtelepítéseknek köszönhetően a termőterülete mára elérte a 32 hektárt az Etyek-Budai és a 22 hektárt a Soproni borvidéken, miközben a borászatot is jelentősen korszerűsítették. A borvidék adottságait legtöbben Champagne-éhoz hasonlítják, amiben a Kúria borászai is láttak fantáziát, így már háromféle pezsgőt és egy habzóbort is készítenek.
A 150 éves sváb pince fölé azóta palackozóüzem, borbíráló helyiség, látványos terasz és vinotéka épült, vendéglátásuk pedig saját bort vagy pezsgőt is tartalmazó, helyben készült ételekkel bővült. Az üvegfelületeknek hála a borkészítés iránt érdeklődő látogató szinte teljes áttekintést kaphat a termelési folyamatokról, a gravitációs szőlőfeldolgozásról anélkül, hogy a termelési térbe belépne.
Hitvallásuk túlmutat a boron; az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet által kifejlesztett különleges magkeveréket vetnek a szőlősorok közé, amely támogatja a talajerózió elleni folyamatos küzdelmet, és hozzájárul a biodiverzitás és az egészséges talajszerkezet megóvásához.
Ahogy korábban mi is megírtuk, a nyáron lezajlott a Magyarország Legszebb Birtoka birtokbejárása, a zsűri bejárta “Tolnát-Baranyát”. Így ebben az évben is arra kérjük Önöket, hogy látogassanak el a www.magyarorszaglegszebbbirtoka.hu weboldalra, és válasszák ki a szívükhöz legközelebb álló vagy a valóban legszebbnek vélt birtokot, és szavazzanak! A szavazófelület ITT érhető el.
Sándor Ildikó
főszerkesztő, MLB-zsűritag