fbpx

Vakrepülés aratás előtt, émelygésig hullámzik a búza ára

Írta: Kohout Zoltán - 2024 június 14.

Pár hete már a 270 eurót is meghaladta a búza tonnás ára, aztán gyors tempóban esett, most pedig ismét emelkedésre számítanak. Egyáltalán lehetséges kimatekozni, hogy mikor érdemes eladni?

Ez nem rally, ez hinta

Decemberben 240, március elején 190, május végén 270 euró volt, most pedig, június derekán 240 euró a búza ára a párizsi tőzsdén. Mi lesz holnap-holnapután, ha megérkeznek a friss jelentések az adatás alakulásáról a nagy gabonatermő vidékekről?!

Termésveszteség az oroszoknál

A májusi, erőteljes dinamikájú áremelkedéseket az orosz és ukrajnai magas termésveszteségről szóló jelentések, másrészt a globálisan növekvő igények generálták elsősorban. Mint arról folyamatosan beszámol az Agrárágazat, Oroszországban több menetben 80,7 millió tonnára csökkentették az ország idei búzatermésére vonatkozó előrejelzést az év elején még 94 millió tonnás becslést. Ennek oka a májusi fagyok utáni meleg és száraz időjárás, és az időjárási anomáliák miatt további módosítások is jöhetnek még. Az orosz kormány úgy számol, hogy a mostani szezon búzaexportja a korábbi 70-ről 60 millió tonnára esik vissza. Az orosz Gabona-szakszervezet szerint mintegy 1,5 millió hektárnyi termés károsodott; az őszi gabonában 15-30 százalékos fagykárt találtak.

Az ukrajnai termés

is csökken, de korántsem ilyen mértékben. A május első felében jelentkező súlyos fagyok és az azt követő szárazság ott is kedvezőtlen feltételeket teremtett a gabona növekedéséhez, és érezhetően csökkentheti a betakarítást. Az ukrán mezőgazdasági minisztérium a májusi kritikus időjárás ellenére tartja magát a 2024-es 52,4 millió tonnás gabonatermés-előrejelzéshez. Eszerint Ukrajna idén 19 millió tonna búzát takaríthat be, szemben a 2023-as 22,5 millió tonnával.

Kisebb lesz várhatóan az európai gabonatermés is. A Coceral gabonakereskedők európai szövetsége tegnap egy új termelési előrejelzést is közzétett a 2024-es európai betakarításra vonatkozóan. A búza: 123 millió tonna a 2023-as 126 millió tonnával szemben, árpa: 52,19 millió tonna a 2023-as 47,5 millió tonnával szemben, kukorica: 65 millió tonna 74 millió tonnával szemben. 2023-ban repce: 18,51 millió t a 2023-as 20 millió tonnához képest.

Magyarországon

A legfrissebb AKI-jelentés szerint az étkezési búza áfa és szállítási költség nélküli termelői ára 75,1 ezer forint/tonna (+13 százalék az egy évvel korábbihoz képest), a takarmánybúzáé 73 ezer forint/tonna (+7 százalék), a takarmánykukoricáé 72,4 ezer forint/tonna (+4,5 százalék) volt május utolsó hetében.

A jelek szerint egyelőre eldönthetetlen, mikor, mennyiért érdemes eladásba vágni, sokan kivárnak az értékesítéssel. Kérdés most, mit hoznak a hazánkban is igen korán megkezdett betakarítási eredmények. A világ búzafogyasztása minden bizonnyal nőni fog, vagyis piac lesz, és ha valóban kevesebbet termel a világ idén, akkor ez az árak tartós emelkedését hozhatja.