fbpx

Minőségben, mennyiségben is változatos az idei búzatermés

Írta: Kohout Zoltán - 2024 június 13.

Az alföldi jó lesz, de kevés, az esővel jobban öntözött térségekben sok lesz, de a minőség kérdéses. Hamarosan vége az aratásnak…!

Mint megírtunk, idén elsősorban a korai árpafajtákkal már megkezdődött a gabona-betakarítás. A MezőHír most arról készített érdekes pillanatképet, hol milyen előzetes várakozások lehetnek a termésmennyiség és -minőség szempontjából. A lap azt írja, az elmúlt hetek kitartó esőzései az ország nyugati és északi részein a gyom- és gombavédelem teszi próbára a gabonatermesztők idegrendszerét. A mennyiséget illető várakozások egyelőre optimisták, de az esésszám és a sikértartalom terén már indokolt a félelem. Ennyi eső és meleg mellett az aratásból hátralévő két hét hosszú idő. Ugyanakkor délen az elmúlt 90 napban a sokéves átlagtól lényegesen kevesebb csapadék érkezett, ott fele annyi búzatermés várható, mint a szerencsésebb átlagévekben.

Mindez most azért is számít, mert – az árak abszurd ingadozása mellett – globálisan növekvő keresletről számolnak be a búza terén. Ez már az árak gyors emelkedésében is megmutatkozik, hiszen az oroszoknál, Ukrajnában és Európában is az év elején vártnál kevesebb búzára számítanak idén.