fbpx

Célterületenként eltérően, maximum 2 milliárd a támogatás

Írta: Barna Ferenc - 2022 január 15.

Újranyitják a 2020 őszén megjelent, nagy népszerűséggel futó, Állattartó telepek fejlesztésének támogatása című pályázatot. az igényelhető vissza nem térítendő támogatás minimális összege célterületenként eltérően 5 és 100 millió Ft között változik, maximum 2 milliárd Ft lehet – jelentette be Nagy István agrárminiszter.

Nagylétszámú állattartó telep az Alföldön.
Fejlesztésre is felhasználható a támogatás, ha már megvan a telep (Fotó: Barna Bence)

Az állattartók nagyobb léptékű beruházásaikat megvalósíthatnak meg a támogatással

A Vidékfejlesztési Program keretében meghirdetett, Állattartó telepek fejlesztésének támogatása című pályázati felívás 2020/2021-ben nagy sikerrel futott. A 360 milliárd Ft keretösszegű felhívás kapcsán közel 473 milliárd Ft összegre nyújtottak be támogatási igényt.

A tervek szerint februárban érhető el újra a pályázat a már megismert feltételrendszer mellett. A támogatási intenzitás főszabályként 50%-os, a támogatás összegére vonatkozó feltételek pedig változatlanok: az igényelhető vissza nem térítendő támogatás minimális összege célterületenként eltérően 5 és 100 millió Ft között változik, maximum 2 milliárd Ft lehet.

Telep létrehozásától a gépbeszerzésig

Baromfitartók, sertéstartók, szarvasmarhatartók, juhtartók, kecsketartók, lótartók, nyúltartók, méhészek és még több más gazdasági haszonállattal foglalkozó állattartó számára érhető majd el a támogatás.

A megvalósítható tevékenységek köre nagy terveket engednek a mezőgazdasági termelőknek: új állattartó telepek létrehozására, meglévőek korszerűsítésére, az állattartáshoz kapcsolódó eszközök, gépek beszerzésére.

Az új felhívás keretében azon támogatást igénylők is pályázhatnak, akik az állattartó telepek fejlesztése tárgykörben, 2020-ban megjelent felhívás keretében már részesültek támogatásban, akár ugyanazon megvalósítási helyre is.

A támogatási kérelmek benyújtására – a tervek szerint – február végétől lesz lehetőség.

Forrás: AM Sajtóközlemény
Összeállította: Barna Ferenc