fbpx

Az egészséges táplálkozás a tenyésztésnél kezdődik

Írta: Agrárágazat-2022/05. lapszám cikke - 2022 április 27.

Az Év Agrárembere Díjat 10 kategóriában hirdették meg a szervezők. Olyan gazdálkodókat, szakmabelieket és munkáságukat mutatják be, akik a mezőgazdaság és a társadalom tartóoszlopai, szerepvállalásukkal példát mutatnak, és a terület presztízsét is öregbítik. A nyolcadik alkalommal meghirdetett elismerés agrárinnováció kategóriájának győztese Dr. Lendvai Csaba, püspökladányi főállatorvos.

Dr. Lendvai Csaba
Dr. Lendvai Csaba, mindennapi munkája mellett a tej eredeti nimbuszát szeretné visszaállítani

„Az állategészségügy már önmagában is egy társadalmi szerepvállalás” – vallja a püspökladányi főállatorvos, aki mindennapi munkája mellett a tej eredeti nimbuszát szeretné visszaállítani korunk reformétkezési trendjei mellett. A tejfehérje-érzékeny emberek számára is fogyasztható A2-es tej előállításával párhuzamosan pedig felkarolta a védett magyar tarka fajtát is, amely az intenzív állattenyésztés és feldolgozás miatt kezdett feledésbe merülni hazánkban. A kettős hasznosítású fajta ugyan valóban kevesebbet termel, de azt kiszámíthatóan és alacsonyabb abrakköltség mellett teszi, ami egyre fontosabb szempont lesz korunk állattenyésztésében is.

A gyakorló állatorvos és állattenyésztő a 2000-es évek elején fogott saját vállalkozásba

A Termőföldtől az asztalig szlogent a gyakorlatban is alkalmazza, hisz a saját takarmányon nevelt jószágokból kizárólag saját feldolgozás után kerülnek a tej- és hústermékei kiskereskedelmi forgalomba. Dr. Lendvai Csaba régi álma is teljesülni látszik, ugyanis már készülőben van egy gasztrokulturális centrum (GKC), ahol a teljes mezőgazdasági tevékenység és az élelmiszer-feldolgozás elérheti a tudatos fogyasztót, ráadásul kulturális köntösben. A kezdeményezés első lépcsőjeként már sikeresen debütált a Marhajó Ízek Fesztivál, ahol évek óta 2-3 ezren kóstolhatják a kizárólag marhahúsból készült burgereket, pecsenyéket és pörkölteket, ökörsültet, valamint a hungarikumnak számító marhagulyáslevest.

A Kézenfogva Testvéreinkkel Alapítvány elnöke

Dr. Lendvai Csabát viszont nemcsak állatorvosként vagy vállalkozóként ismerik és tisztelik környezetében, hanem a Kézenfogva Testvéreinkkel Alapítvány elnökeként rendszeres szervezője és támogatója kulturális rendezvényeknek, kórustalálkozóknak, közreműködésével állítottak már idehaza és külhonban is emlékműveket, szobrokat, jelenleg is a nagykárolyi Kölcsey-szobor felállításán fáradoznak. Hitvallása azonban nemcsak a mezőgazdaság, a marhatartás és az állategészségügy, de még csak nem is az egészséges táplálkozás vagy a kultúra a legnagyobb szívügye. Büszke arra, hogy mindezt családjával együtt végezheti, felesége a cég ügyvezetője, ikerfiai már fiatal gazdaként az állattenyésztést, a növénytermesztést, valamint a tejfeldolgozást irányítják, és két fiatalabb gyermeke is az agrárpályát tanulja. Tehát a következő generációnak is sikerült átadnia a mezőgazdaság szeretetét.