fbpx

Fenntartható talajhasználat, mert csak kölcsön kaptuk

Írta: Barna Ferenc - 2022 február 03.

A központi téma a fenntartható talajhasználat, ezen belül az élelmiszerbiztonság kapta a fő hangsúlyt – nyilatkozat elfogadásával zárult a nyolcvanhat ország és tizenkét nemzetközi szervezet részvételével megrendezett 14. Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világfórum (GFFA) – olvasható az Agrárminisztérium közleményében.

Termőföld
Feladat a fenntartható fejlődés és a környezetkímélő mezőgazdaság megvalósítása (Fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön”

David Browertől származó idézet is lehetett volna a mottója az online megtartott agrárfórumnak.

Az eseményen 86 ország agrárvezetője vett részt a világ minden tájáról, amelyen Magyarországot Bencsik Dávid nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár képviselte.

Magyarország a talajvédelem javítása témakörében ismertette álláspontját

Alapvető feladatunk a fenntartható fejlődés és a környezetkímélő mezőgazdaság megvalósítása. Cél, hogy egyszerre javítsuk az élelmiszerellátást és óvjuk a környezetet. A termőföld olyan egyedülálló érték, melyet ápolni, védelmezni kell, ezért illeti alkotmányos védelem a hazai termőföldeket és a biológiai sokféleséget is.

A helyes talajhasználati gyakorlatok megvalósítása érdekében Magyarország 2021-ben Talajvédelmi Cselekvési Tervet dolgozott ki a termőföldek védelmére. Fontos, hogy a termőföldeken a termőföld környezeti-, klimatikus- és talajviszonyaira alapozott, tudatos talajvédő földhasználat valósuljon meg. Ezért Magyarország egy központi talajinformációs monitoring rendszer kiépítésén is dolgozik.

Szükség van a talajvédelmet szolgáló beruházások támogatására is, illetve nagy hangsúlyt kell fektetni a gazdálkodók ilyen irányú képzésére, a megfelelő tudásátadásra és tanácsadásra. A digitális átállás szintén nagymértékben hozzájárulhat a talajok fenntartható használatához, ezért e terület is a támogatáspolitika fókuszában kell, hogy legyen.

Termőföld
A helyes talajhasználat a globális agrárpolitika egyik központi kérdése (Fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Globális agrárpolitika és az élelmezésbiztonság

A GFFA a globális agrár- és élelmiszerpolitika szempontjából létfontosságú kérdésekkel foglalkozik, évente kerül megszervezésre, jellemzően a Nemzetközi Zöld Héttel (IGW) egy időben tartják.

A fórum számos olyan eseményt tartalmaz, amelyek a politika, az üzleti élet, a tudomány és a civil társadalom szakértőiből álló nemzetközi közönség számára lehetőséget nyújtanak a globális agrárpolitikával és az élelmezésbiztonsággal kapcsolatos kérdések és kihívások megvitatására.

Forrás: MTI
Összeállította: Barna Ferenc