fbpx

Nagy István: egy igen és egy nem az ukrán agrár importra

Írta: Kohout Zoltán - 2024 augusztus 30.

Magyarország továbbra is fenntartja az ukrán mezőgazdasági termékekre vonatkozó behozatali tilalmat, de hozzájárul az áthaladó szállításokhoz.

Mindezt Nagy István agrárminiszter mondta el Tarasz Kacska ukrán gazdaságfejlesztési és kereskedelmi miniszterhelyettesnek. Az Agrárminisztérium tájékoztatása szerint a tárcavezető az egyeztetésen kifejtette, Magyarország tisztában van azzal, hogy Ukrajna számára rendkívül fontos a mezőgazdasági exportjának zavartalansága, mivel ez jelenti az ország működtetéséhez az egyik legnagyobb költségvetési bevételt. A magyar gazdák érdekében hazánk azonban továbbra is fenntartja az ukrán mezőgazdasági termékekre vonatkozó behozatali tilalmat. Ugyanakkor a transzport továbbra is engedélyezett, így az ukrán termékek a tengeri szállítás mellett szárazföldi útvonalon is el tudnak jutni a felvevő piacokra. A miniszter kitért arra is, hogy a Brüsszel által bevezetett autonóm kereskedelmi intézkedés (ATM) 2025. június 5-ig tart. Hazánk elsődleges érdeke, hogy ezt követően az Európai Unió olyan szabályozást tegyen le az asztalra, ami figyelembe veszi Magyarország érdekeit.

aratás
Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

Mint arról többször beszámoltunk, az Európai Unió is egyre határozottabban védi piacait az ukrán mezőgazdasági termények behozatalától. Valamiféle európai piacvédelmi vagy kiegyenlítő mechanizmusra a jövőben is szükség lesz, miután Ukrajna várhatóan tagja lesz az EU-nak. Noha a szigorúbban szabályozott európai élelmiszeralapanyag-termelés nyilván költségesebb, mint a jelenlegi ukrajnai, az ott található (és még ép állapotú) földek, az olcsóbb munkaerő, input- és üzemanyag átmenetileg várhatóan jelentős tehertétel lesz az európai mezőgazdaságban.