fbpx

A John Deere innovációi a termelékenyebb és fenntarthatóbb gazdálkodásért

Írta: Agrárágazat-2022/10. lapszám cikke - 2022 október 10.

Fenntarthatósági Nap 2022

A mezőgazdaság számára különösen nagy kihívást jelent, hogy a világ növekvő népessége miatt többet termeljen, ugyanakkor megbirkózzon az éghajlatváltozás következményeivel is. A 2. John Deere Fenntarthatósági Napon a vállalat először mutatta be a gyakorlatban, a szántóföldön, hogyan lehet a termelést modern technológiákkal és innovatív megoldásokkal növelni. Cikkünkben több izgalmas újdonságot mutatunk be részletesen.

A John Deere HarvestLabTM 3000 kombájnokhoz is elérhető

A John Deere mostantól a HarvestLabTM 3000-et kínálja az S és T sorozatú kombájnokhoz, és ezzel a gabona és a repce összetevőinek elemzését lehetővé tevő közeli infravörös érzékelő négy alkalmazási területre bővül. A HarvestLabTM 3000 jól ismert az önjáró silózókból, a helyhez kötött használatból és a trágyaelemzésből. Most már a kombájnoknál is elérhető opció, Grain Sensing néven. Ez segít a búza, az árpa és a repce fontos minőségi paramétereinek valós idejű és folyamatos mérésében. A nedvesség mellett most már a búza, az árpa és a repce fehérjetartalma is meghatározható, továbbá az árpa keményítőtartalma és a repcemag olajtartalma is rögzíthető. Mindezek révén a gazdálkodók helyspecifikus információkat kapnak az egyes területek betakarítási minőségéről, ami lehetővé teszi számukra, hogy:

– biztosan tudják, hogy a búza malmi vagy takarmányminőségű. Ez lehetővé teszi, hogy a tételeket minőség szerint elkülönítve tárolják, és célzottabban forgalmazzák.
– A betakarítás jobb dokumentálását, mivel a gabona minőségét a szántóföld minden egyes pontján rögzítik.
– Fajták összehasonlítását vagy gépbeállítások érvényesítését.
– Áttekintést kaphatnak arról, hogy a szántóföld mely területein sikerült a tápanyagokat (pl. nitrogént) terméssé és fehérjévé/olajjá alakítani, így jobban meg tudják tervezni a műtrágya kijuttatását a következő szezonra.

Mielőtt a szemek a magtartályba kerülnének, egy motoros csiga segítségével közvetlenül a HarvestLabTM 3000 infravörös érzékelője előtt haladnak el. A StarFireTM vevővel együtt helyspecifikus adatok generálhatók a Gen 4 kijelzőn, amely a JDLinkTM-en keresztül automatikusan szinkronizálható a John Deere Operations CentreTM-rel.

Mielőtt a szemek a magtartályba kerülnének, egy motoros csiga segítségével közvetlenül a HarvestLabTM 3000 infravörös érzékelője előtt haladnak el

Itt a betakarítási eredmények olyan funkciókkal tekinthetők át, mint az Analyze és a Field Analyzer. Lehetőség van továbbá az Operations CenterTM összekapcsolására partner szoftverekkel, hogy további betekintést nyerjünk, vagy alkalmazástérképeket hozzunk létre a jövőbeli inputműveletekhez. A HarvestLabTM mérés támogatja a gazdálkodókat a jövőbeli termesztés és a ráfordítások tervezésében. A megoldás segít áttekintést kapni a betakarítás során kivont tápanyagok (különösen a N) mennyiségéről. Ez azután felhasználható az egyes szántóterületek tápanyag-hatékonyságának a kiszámításához.

A HarvestLabTM 2023 tavaszától lesz elérhető a T-sorozatú (2016-os vagy újabb modellévtől utólagosan felszerelhető) és az S-sorozatú (minden S760, S770, S780, S785 és S790 modellhez utólagosan felszerelhető) modelleken, hogy a következő betakarítási szezonra készen álljon.

A MultiFuel motor lehetővé teszi a fenntartható bioüzemanyagok használatát

A mezőgazdaság CO2-kibocsátásának csökkentésére irányuló általános igény miatt egyre nagyobb jelentőséget kap a növényiolaj-alapú üzemanyagok használata. A MultiFuel motor lehetővé teszi bioüzemanyagok (tiszta növényi olaj, biodízel, megújuló dízel), normál dízel vagy üzemanyag-keverékek használatát, és így hozzájárul az erőforrások megőrzéséhez. A bioüzemanyagok előállítása során melléktermékként általában kiváló minőségű fehérjehordozók keletkeznek, amelyeket állati takarmányként használnak fel, és így helyettesítik a tengerentúli szójaimportot. Így a bioüzemanyag-felhasználás nem feltétlenül kerül konfliktusba az élelmiszer-termeléssel. Az „egytartályos” megoldással, amely tiszta és kevert formában bármilyen üzemanyaghoz egyaránt alkalmas, még a gazdaságban termelt növényi olajok is felhasználhatók.

A „Stage 5. fokozatú MultiFueltraktor (Must5-Trak) fejlesztése és üzemi tesztelése” című projektben a John Deere, a Straubingi Technológiai és Promóciós Központ és a Kaiserslauterni Műszaki Egyetem közösen dolgozta ki a mezőgazdasági gépek MultiFuel motorjainak alapkoncepcióját. A fejlesztést a német Szövetségi Élelmezési és Mezőgazdasági Minisztérium finanszírozta, és a Fachagentur Nachwachsende Rohstoffe (megújuló nyersanyagokért felelős ügynökség) támogatta. A koncepció piaci bevezetéséhez és a bioüzemanyagok európai mezőgazdasági felhasználásához azonban a politikai döntéshozóknak a fosszilis gázolajéhoz képest méltányos adózást kell teremteniük a mezőgazdasági bioüzemanyagok számára.

A szabványos belső égésű motor és a kipufogógáz-utánkezelő rendszer különböző érzékelői adatokat szolgáltatnak egy matematikai-fizikai modellhez és egy mesterséges intelligencia alapú megközelítéshez, amely felismeri a különböző üzemanyag-keverékeket. Ennek alapján az elektronikus motorvezérlő egység (ECU) kiválasztja a megfelelő szoftverbeállítást a motor optimális működéséhez és az EU Stage V/US Tier 4 kibocsátási szabványnak való megfeleléshez.

Ez lehetővé tenné a mezőgazdasági és erdészeti műveletek számára, hogy csökkentsék a CO2-kibocsátást, és reagáljanak az áringadozásokra vagy az üzemanyagpiaci rendelkezésre állás változásaira. Az EU V. fázisú kibocsátási előírásokat minden tüzelőanyag-kombinációval teljesíteni lehet. Ez lehetővé teszi a mezőgazdasági termelők számára, hogy nagy arányban használjanak megújuló, éghajlatbarát üzemanyagokat, és növeli az elsődleges élelmiszer-termelés rugalmasságát, mivel nagymértékben függetleníti azt a fosszilis dízel felhasználásától.

A digitális vezérléssel a mechanikus gyomirtás ismét érdekessé válik

Az AutoTracTM integrált munkagép-kormányzási rendszer az AutoPathTM GPS-kormányzási rendszerrel vezérli a sorközművelőket és traktorokat. Az akár 16 km/h sebességgel hatalmas területeket lehet bejárni a növénysorok károsítása nélkül. Ez azt jelenti, hogy a mechanikus gyomirtás kiválthatja vagy kiegészítheti a gyomirtó vegyszereket. A mechanikus gyomirtás hatása általában csak nagyon rövid ideig tart, és a módszer hatékonysága gyakran túl alacsony. A John Deere azonban a Monosem leányvállalatával közösen kifejlesztett egy aktív és integrált eszközkormányzó rendszert a sorközművelőkhöz.

Az útmutatáshoz szükséges adatokat az AutoPathTM szolgáltatja. A gazdálkodók és a vállalkozók a traktoron és a munkagépen lévő GPS-vevőn keresztül rögzíthetik a vetőmagsorokat vetés vagy sávos talajművelés közben. Ezután a sorközművelés során a nyomkövető adatokat az eszköz vezérlésére használják a munkagépvezérlő rendszeren keresztül. A művelőeszköz egy további GPS-vevővel is fel van szerelve a nagy pontosságú vezérléshez. A járművezető a traktor Command Centerén és az univerzális kijelzőn minden információt lekérdezhet, és elvégezheti a beállításokat. A kapák oldalirányú elmozdulását a traktoron lévő elektrohidraulikus vezérlőegység vezérli. A rendszer egy hidraulikus hengerrel működik az alsó lengőkaron. A motoros emelő pozícióját folyamatosan ellenőrzik. A kormányzás nemcsak egyenes sorban, hanem oldalirányú lejtőkön és kanyarodáskor is automatikusan utánáll. A kések korrekciója és keresztirányú elmozdulása mindkét irányban akár 24 cm-ig lehetséges.

Fodor Mihály