fbpx

Áprilisban nyújtható be a kérelem – állattartók támogatása

Írta: Barna Ferenc - 2023 április 05.

A juh- és kecskeágazat termelési hatékonyságának növelése érdekében a tenyészkos és tenyészbak tenyésztésbe állítására 2023. április 1. és április 30. közötti időszakban vissza nem térítendő válságtámogatást vehető igénybe – megjelent a részletszabályozást tartalmazó kincstári közlemény.

Kos
Amennyiben a bejelentett tenyészetben lévő állomány nem éri el az ötvenet, akkor egy tenyésállat után igényelhető támogatás (fotó: Dobóváriné Horváth Aranka)

Ötven egyedszám után egy támogatás igényelhető

Válságtámogatás iránti kérelmet csak azon ügyfél nyújthat be, aki „kérelemre nyilvántartásba vett” besorolású ügyfélként szerepel a Magyar Államkincstár (MÁK) által működtetett Egységes Mezőgazdasági Ügyfél-nyilvántartási Rendszerben. Ezért is fontos a MÁK ügyfélnyilvántartásában szereplő adatok naprakészen tartása, a változás-bejelentési kötelezettség teljesítése.

Az állattartó a tenyészetében lévő minden megkezdett ötven anyajuh egyedszám után egy tenyészkos, illetve minden megkezdett ötven anyakecske egyedszám után egy tenyészbak tenyésztésbe állításához igényelhet támogatást. Amennyiben a bejelentett tenyészetben lévő anyajuhok vagy anyakecskék száma nem éri el az ötvenet, akkor egy tenyészkos, illetve egy tenyészbak után igényelhető támogatás.

Egy tenyészkos vagy tenyészbak után csak a tenyésztésbe állítást követő első támogatási kérelem benyújtási időszakban és csak egy alkalommal igényelhető támogatás.

A támogatás mértéke

A támogatási időszakban, azaz a 2022. október 1-jétől 2023. március 31-éig terjedő időszakban megvásárolt és tenyésztésbe állított apaállat esetén az apaállat ellenértékének 75%-a a támogatás mértéked, de legfeljebb:

a) apaállattá minősített növendék kosonként, illetve növendék bakonként 45.000 forint,

b) az „A” törzskönyvben nyilvántartott tenyészkosonként, illetve tenyészbakonként 120.000 forint,

c) a „K” köztenyésztésre használható besorolást kapott tenyészkosonként, illetve tenyészbakonként 90.000 forint.

A saját állományból származó és a támogatási időszakban tenyésztésbe állított apaállatok esetén a támogatás mértéke a fenti pontokban foglaltak szerint kerül megállapításra.

Egy igénylő, egy támogatási időszak, egy válságtámogatás iránti kérelem

A támogatási kérelmet, valamint a kapcsolódó dokumentumokat – a felügyeleti eljárás kivételével – a MÁK elektronikus kérelemkitöltő felületén keresztül kell benyújtani, papír alapú nyomtatvány nincs. A nem elektronikus úton benyújtott kérelmeket vizsgálat nélkül visszautasítják, a nem elektronikus úton benyújtott egyéb dokumentumokat pedig a döntés meghozatalánál nem veszik figyelembe.

Benyújtásra nyitott időszak: 2023. április 01. és 2023. április 30. közötti időszak.

Mivel a kérelem benyújtásának végső határ idejének napja (2023. április 30.) munkaszüneti nap, azt legkésőbb 2023. május 02-án 23:59:59-ig lehet benyújtani. A benyújtásra vonatkozó határidő jogvesztő!

Módosítására a benyújtását követően legkésőbb a benyújtási határidő végéig, azaz 2023. május 02-ig van lehetőség.

Vonatkozó szabályzók:

Forrás: NAK/MÁK